Kádár Elemér néptáncpedagógus látogatása Helsinkiben

Az FME meghívására Helsinkibe látogatott Kádár Elemér kézdivásárhelyi néptáncpedagógus

/ dr. Berta Eszter /
dr.berta.eszter képe
Az FME meghívására Helsinkibe látogatott Kádár Elemér kézdivásárhelyi néptáncpedagógus, koreográfus, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének munkatársa, aki 2024. március 2-án szombaton először gyerekeknek, majd ezt követően felnőtteknek tartott néptáncoktatást a Liszt Intézetben.
Táncház felnőtteknekTáncház gyerekeknek

Kádár Elemér a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen történelmet, és művészettörténelmet tanult, majd a Magyar Táncművészeti Egyetemen diplomázott néptáncosként és néptáncpedagógusként. Keresett előadó, oktató és kritikus, szakmája a világ minden tájára eljuttatta Kínától az Egyesült Államokig. Jelenleg a Moldvai Csángómagyarok Szövetségében nyújt szakmai segítséget, valamint a középkori európai körtánckultúra még ma is fellelhető emlékeit kutatja. A jobbágytelki tánctábor résztvevője a kezdetektől, 2003-tól pedig a kezdő csoport oktatója.

A Liszt Intézetben tartott táncházban Kádár Elemér nemcsak széleskörű szakmai tudását igyekezett átadni felnőttek számára, hanem képes volt a kezdő szinten lévő kisgyerekek számára is érthető, és könnyen követhető módon tanítani. Saját szemünkkel láthattuk a csodákat, mert Kádár Elemér azokat a gyermekeket is táncba tudta vinni, akik azelőtt soha nem tettek ilyent, és a felnőttek is egy alapos ritmusgyakorlat után estig is maradtak volna, hogy táncot tanulhassanak. Ez nagyfokú pedagógiai érzékenységet, és rugalmasságot mutat az oktatásban. Az, hogy szép, egységes táncot tanított a gyerekeknek, azt is jelzi, hogy nemcsak a technikára, hanem a csoportösszhangra és az összetartozás élményére is nagy hangsúlyt fektetett. A táncházon többek között a kezes (hóra) és cuka nevezetű táncokat is gyakorolták a résztvevők. Ezáltal nemcsak a tánctudásukat, hanem közösségépítő készségeiket is fejlesztette a résztvevő gyerekeknek.

Akkora sikert aratott ez az egynapos rendezvény, hogy Kádár Elemért „visszatapsolták” a részvevők, így május első hétvégéjén ismét Finnországba látogat egy egész hétvégén át tartó táncházat tartani.