József Attila felolvasómaraton a Brüsszeli Magyar Házban

/ Pál Zsuzsánna /
pal.zsuzsanna képe
Énekszóval, gyertyafénnyel, családias hangulatban idéztük fel József Attila emlékét a XII. Nemzetközi Felolvasómaratonhoz kapcsolódva 2020. február 18-án a Brüsszeli Magyar Házban .
FelolvasókGitárjátékGitárjátékFelolvasás

Idén 6-ik alkalommal gyűlt össze a Magyar Ház dísztermében a Brüsszelben élő irodalomkedvelők kis csapata, hogy a Csíkszeredából induló, határokat átívelő kezdeményezés keretében az éppen kiválasztott híres magyar írónk, költőnk műveiből olvasson fel. Idén József Attilára került a választás, hiszen születésének 115. évfordulóját ünnepeljük.

A brüsszeli felolvasás főszervezője, kezdeményezője már a kezdetektől fogva Ferencz Ágnes, akit Kállayné Dáné Zita, a Magyar Ház ügyvezető igazgatója is készséggel támogat. 2018 óta Pál Zsuzsánna, Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas is lelkesen besegít a maratonok megszervezésébe. Nagy örömünkre idén Ágnes férje, Ferencz Tamás is csatlakozott hozzánk gitárjátékával és lelket melengető énekével gazdagítva az alkalmat, aki a jól ismert József Attila feldolgozások mellett néhány saját dalt is előadott. A költő megzenésített verseit Tamáshoz kapcsolódva a résztvevők is örömmel énekelték. 

A generációkat átívelő felolvasáson 14-en vettek részt, a legfiatalabb tizenéves korosztály is készült versekkel. A felolvasás kötetlenül zajlott, bárki hozhatta kedvenc versét, a klasszikusok mellett kevésbé ismert darabok is elhangoztak. Egy olyan korban, ahol egyre inkább a képernyők állandó jelenléte uralja mindennapjainkat, szinte ritkaságszámba megy az efféle esemény. Igazi lélekemelő élményben lehetett részünk, hiszen mi is jobb annál, mint munka után kedves barátokkal, ismerősökkel összeülni, több, mint két órán keresztül közösen József Attila verseket olvasni és énekelni, elmerengeni a gőzölgő tea és pislákoló gyertyafény mellett, és ezáltal messzeföldön egymással, önmagunkkal és magyarságunkkal újrakapcsolódni.

"... Én dolgozni akarok. Elegendő
harc, hogy a multat be kell vallani.
A Dunának, mely mult, jelen s jövendő,
egymást ölelik lágy hullámai.
A harcot, amelyet őseink vivtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés."

(József Attila: A Dunánál, 1936)