II. Kelet-Kanada Vezető Napok

/ Nagy Dóra /
nagy.dora képe
2019. szeptember 6-8. között rendezték meg immáron második alkalommal a Kelet-Kanada Vezető Napokat. Az esemény helyszíne az Orbán Balázs Társaság Oshawai Magyar Parkja volt. A hétvégi tábor főszervezői a torontói 20. számú Árpád Vezér Cserkészcsapat és a 42. számú Szent Kinga Leánycserkészcsapat és parancsnokaik, Bonnay István cst. és Hering Katalin cst. voltak.
A II. Kelet-Kanada Vezető Napok résztvevőiÁtkelés a folyónA forgószínpad egyik állomásaElsősegély ismeretek gyakorlása

A Kelet-Kanada Vezető Napok célja, hogy a régióban működő cserkészcsapatok vezetőinek, tisztjeinek és őrsvezetőinek továbbképzési lehetőséget biztosítson, mindezt egy jó hangulatú tábor keretében.

A házigazdákon túl számos cserkészcsapat képviseltette magát: a 24. számú Károly Gáspár Cserkészcsapat (Toronto, Dan Norbert cst.), a 23. számú Szent László Cserkészcsapat (Montreal, Edvi István cst.), a 37. számú Szent Margit Leánycserkészcsapat (Montreal, Csukly Erzsébet cst.), az 59. számú Erzsébet Királyné Cserkészcsapat (Hamilton, Vaski Lisa cst.), a 28. számú Kölcsey Ferenc Cserkészcsapat (Ottawa, Aday Judith cst.), és az 58. számú Toldi Miklós Cserkészcsapat (Buffalo, Forgách Katalin cst.).

Az első este a táborépítésről, ráhangolódásról és ismerkedésről szólt. A második nap bővelkedett programokban mind módszertani előadások, mind gyakorlati képzések terén. Siket György cst. a munkatervírás és a kirándulásszervezés kapcsán adott át elméleti tudást a résztvevők számára. Márton Edit cst. a minden csapat által várva várt 2020-as JUBI táborról mondott hasznos információkat. Fogarasi Miklós cst. interaktív módon tájékoztatta a hallgatóságot a vezetői felelősség valamint az elektronikus korszak hatásainak témaköreiben. Gábor Róbert cst. megmozgatta a fiatalságot, egy izgalmas geocaching túrát szervezett számukra. Forrai Tamás atya, cst. a vezetők lelki világára összpontosított mély gondolataival és az általa tartott szentmisével. Szép József cst. a tábortűzi módszerekről és azok fontosságáról tájékoztatta a közönséget.

A nap zárásaként egy hangulatos tábortűz következett, melynek vezetéséből mindenki kivette a részét. Itt volt az alkalom, hogy az újonc őrsvezetők gyakoroljanak, a tapasztaltabbak fejlődjenek. Azt gondolom, ez adta meg a tábortűz bensőséges hangulatát, mely minden résztvevőnek emlékezetes része marad a vezetőképző napokról. A tábortűz után kinek kedve tartotta egy táncházban vehetett részt, melyet Nagy Dóra, ottawai KCSP ösztöndíjas vezetett.

A tábor zárónapján is fontos tudnivalókat sajátíthattak el a táborozók. Hering Katalin cst., Zydron Veronika cst., Siket György cst., Kővári György cst. és Kontra Tamás cscst. forgószínpadot szervezett, melynek keretében a becslés, a csomózás, a kötélhíd, az elsősegély, sérültszállítás témaköreit ismételhették és gyakorolhatták a Kelet-Kanada körzeti vezetők. Nagy Dóra ottawai KCSP ösztöndíjas népdalokat, népi játékokat mutatott be, melyeket a cserkészfoglalkozásokon is felhasználhatnak majd a vezetők.

A hétvége sikeres megvalósulásához köszönetet mondunk Ottó Tündének, aki a háromnapos továbbképzés alatt finomabbnál finomabb ételekkel látta el a népes sereget.

Az esemény körzeti jellege lévén egy vándorprogram. A tavalyi évben a hamiltoni cserkészcsapatok eredményes szervezése, az idei évben a torontói csapatok színvonalas rendezése hívta életre az eseményt. Bízunk benne, hogy a jövő évben is megvalósul a Kelet-Kanada Vezető Napok, hogy egy évről évre ismétlődő hagyományt teremtsünk meg.