Az időssebb generáció élete Montreálban

A montreáli Magyar Otthon (Foyer Hongrois)

/ Borgula Benedetta /
borgula.benedetta képe
A nyolcvanas évek elején a montreáli magyar közösség életében megfogalmazódott egy gondolat arról, hogy az itteni magyar időseknek biztosítani kell egy olyan helyet, ahol otthon és biztonságban érezhetik magukat. Az építkezéshez lehetőleg magyar származású szakembereket kerestek. Így épült meg a Magyar Otthon első épülete 1981-ben, a második pedig 1985-ben, Keresztes János építész tervei alapján.
Néptánc előadásKözös éneklésKözös éneklés

Az építkezéshez a montreáli magyaroktól, a magyar egyházaktól és a kanadai államtól kaptak jelentős anyagi támogatást. Az Otthon három fázisban épült. Összesen 210 lakás található az épületen belül. A legtöbb lakás 1 szobás, de van 2 hálószobás is házaspároknak valamint 25 stúdió lakás. Az épületen belül egy étterem és egy élelmiszerbolt is a lakók rendelkezésére áll.

A Magyar Otthon egy non-profit szervezet, amit 14 igazgató – akiket 2 évente választanak meg a Magyar Otthon tagjai közül – és Orbán Márta vezeti. Az idősek 70-80%-a magyar nemzetiségű, de az itt élő lakók között vannak román, francia (Quebec), angol, amerikai, mexikói, lengyel és horvát származású idősek is.

Az önkéntesekből álló csapatok segítségével számos eseményt és programot szerveznek a lakók számára. Ilyen például a kávédélután a közösségi teremben, ahol beszélgethetnek és egy jó hangulatú délutánt tölthetnek el egymással kávézás és süteményfogyasztás közben.

Ezen kívül számos magyar ünnepet és más eseményt is megülnek, mint például: magyar és kanadai nemzeti ünnepek, karácsony, Mikulás, szilveszteri mulatság, Bálint nap, Húsvét, Anyák napja és Halloween. A kanadai nemzeti ünnepre autóbuszt bérelnek, hogy a lakók részt vehessenek a Canada Day felvonuláson.

A Montreáli Magyar Cserkészcsapatok minden évben karácsonyi műsorral szokták megörvendeztetni az otthonban élő időseket. Karácsonykor tombolával egybekötött meghitt hangulatú vacsorát is szerveznek. Ezen felül a lakók részt vehetnek egyházi szertartásokon is: bibliaórán csütörtökönként és római katolikus misén minden vasárnap.

A népi hagyományokat ápolva néptáncos bemutatókat is láthatnak minden hónapban, ahol megismerkedhetnek a Kárpát-medence számos tájegységével és annak táncaival. A délutánt közös énekléssel és nótázással zárjuk le. Mindig mindenkinek van egy nótája, ami kedves a számára és örömöt okoz. Emlékezteti őket a régi időkre és sokszor felidéz bennük egy-egy történetet amit öröm hallgatni amikor mesélnek!