Herendi kiállítás nyílt Torontóban

/ Csibi Balázs /
csibi.balazs képe
2013 óta a magyar kulturális örökség része a herendi porcelán. Hosszú szervezés után a Herend Canada jóvoltából nagyszabású kiállítás nyílik szeptember 16-án a Reuben & Helene Dennis Múzeumban. A Herend zsidó öröksége című kiállítás páratlan műalkotásokat mutat be és először tekinthető meg Észak-Amerikában.
Herendi kiállítás TorontóbanHerendi kiállítás TorontóbanPalkovics Anita porcelánfestőHerendi kiállítás Torontóban

Rengeteg érdeklődőt vonzott a Herendi kiállítás megnyitóünnepsége, ahol először láthatta a kanadai nagyközönség az egyedi készítésű porcelán különlegességeket. A herendi gyár egyik korai porcelánfestője, Fischer Mór nemcsak a herendi gyár felvirágoztatója, de a magyar zsidóság polgárosodásának is kiemelt alakja. A kiállítás gazdag tárgyi anyagán keresztül megelevenedik a kelet-európai zsidó kultúra és történelem is. A megnyitón köszöntőt mondott Dorion Liebgott, a Beth Tzedec Zsinagógában működő Reuben & Helene Dennis múzeum munkatársa, a kiállítás kurátora, valamint Palkovits Valér főkonzul. 

A Herend Canada vezetője, a tárlat koordinátora, Rubin Rita elmondta, cégük fő feladata a viszonteladói hálózat folyamatos bővítése, illetve a Herendi márka promóciója Kanadában. “Körülbelül egy évig tartott a tárlat megszervezése, negyven ember közreműködése kellett hozzá, a Beth Tzedec Zsinagóga pedig rengeteget segített abban, hogy tetőt adott a kiállítás fölé, valamint a magyar főkonzulátus és szponzoraink támogatását is köszönjük.”

A közönség ritkán láthat bele a porcelánfestés aprólékos és időigényes munkafolyamataiba, az eseményen erre is lehetőség volt. Palkovics Anita porcelánfestő fotósok és videósok kereszttüzében festett tortát. “Édesanyám révén kerültem a porcelángyárba, ő ajánlotta nekem, hogy próbáljam ki ezt a munkakört. Három évig tanultam Herenden és úgy döntöttem ott maradok – már hat éve dolgozom ott. Jelenleg virágfestő vagyok, de festek állatokat vagy portrékat is, gyakorlok arra, hogy mesterfestő lehessek. Nagyon aprólékos és hosszú munkafázis egy festés, tulajdonképpen végig tanulunk, amíg Herenden dolgozunk. Nagyon sokan járjuk a világot festőbemutatók keretében, Torontóba most engem választottak. Nagyon örülök, hogy Torontóban is ennyire ismert a Herendi és szeretném, ha így is maradna” – mesélte a porcelánfestő.

A kiállításon olyan ritka darabok is láthatók mint herendi széder porcelántányérok, mezuzák, kiddush kupák és trenderlik. A kiállítás igazi kulturális kuriózum, megtekinthető 2020. január 5-ig a torontói Reuben & Helene Dennis Múzeumban.