Házi bibliaóra Hamburgban

/ Juhos Barnabás /
juhos.barnabas képe
Az Észak-Németországi Magyar Református Lelkigondozói Szolgálat a minden hónapban megtartott istentiszteletek mellett, a gyülekezeti igényeket figyelembe véve havi rendszerességgel tart bibliaórákat is.
Rúth könyve14 résztvevőTékozló fiú

Hamburg városában már 2018 tavasza óta működnek ezek az alkalmak. Bevett szokás az, hogy mindig más és más gyülekezeti tag nyitja meg előttünk otthona ajtaját, így teremtve lehetőséget a házi bibliaórák megtartására.

Együttlétünket a köszöntéseket követően, gyülekezeti énekekkel kezdjük. Majd az igei felvezető után az adott témakörben alakul ki beszélgetés, ahol mindenki őszintén megfogalmazhatja az igével kapcsolatos gondolatait.  

Szeptembertől kezdődően a hamburgi bibliaórák sajátossága az volt, hogy az alkalomnak helyet adó gyülekezeti tag vezeti fel az őt foglalkoztató igét, mondja el kérdéseit, azt az üzenetet, amit az igerészből kapott. Majd a beszélgetést tovább gördítve kiegészítéseket fűz hozzá a gyülekezet lelkésze, Menkéné Pintér Magdolna, s jómagam, mint a Kőrősi Csoma Sándor program ösztöndíjasa.

Februárban új témakörbe vágtuk a fejszénket, s így a bibliaórákon elkezdődött Ruth könyvének magyarázata. Ennek első szakaszát kimerítő részletességgel ismertette Menkéné Pintér Magdolna lelkész. Ezt követően pedig a jelenlévőkben felmerülő kérdéseket, észrevételeket vitattuk meg, így egy mindenki számára áldásokkal teli és építő beszélgetés alakult ki.

Márciusi alkalmunk minden téren rendhagyó volt. A koronavírus járvány okozta korlátozások következtében személyes találkozásra nem volt lehetőség. Így a világháló nyújtotta lehetőségeket kihasználva a bibliaóránkat online felületen – skype segítségével – tartottuk meg. Az igei bevezető megtartása ez alkalommal az én feladatom volt, amit egy mindenki számára elérhető prezentáció bemutatásával igyekeztem színesebbé tenni. Az online bibliaórához 9 nappaliból 14 ember csatlakozott. S bár mi emberek a korlátozások miatt nem tudtunk személyesen találkozni, Isten Szent Lelke azonban nem zárható korlátok közzé, és hiszem, hogy áldása ott volt ezen alkalmon is.