Nők és Hagyomány

/ Üregi Dávid /
uregi.david képe
A Duna Táncegyüttes gálaestet adott a chilei Coquimbo városában.

Bár Chile hatalmas, szinte végtelen távolságok választják el egymástól a városokat, így a magyar közösség tagjait is, de ez nem lehet akadály abban, hogy a tradíciókhoz, a kultúrához ne csak a távolról, online vagy a képernyőkön keresztül kerüljenek közel a diaszpórában élők és a kíváncsi chileiek. A Duna Táncegyüttes ugyan Santiagoban működik, de amikor teheti útra kel és egy-egy távolabbi városban is bemutatja a magyar néptánc gyönyörűségeit.

Így történt ez idén március 9-én is, amikorra meghívást kaptunk Coquimbo városába Dr. Washington León Bon tiszteletbeli konzultól és feleségétől, Lantai Katalintól, hogy egy gálaest keretében a magyar kultúra és néptánc egy szeletével örvendeztessük meg az itteni magyarokat és az érdeklődőket. A gálaest a ’Mujeres y Tradición’ (’Nők és hagyomány) címet viselte. Érdekesség, vagy csak véletlen egybeesés, de a gála a nemzetközi nőnapot követő napon került bemutatásra.

A Duna Táncegyüttesnek sűrű napja volt. Kora reggel repülővel indultunk Santiagoból, hogy egy nem egészen egy órás utat követően megérkezzünk a La Serena városába. Miután az együttes elfoglalta a szállást, egyből meg is néztük az előadás helyszínét, a Centro Cultural Palace-t, hogy megcsináljuk a hangbeállást és berendezzük a színpadot. A gyors első próbát követően Dr. Washington León Bon és Lantai Katalin ebédre hívta a magyar vendégeket. Az asztalnál sokat beszélgettünk és szeretettel fogadtuk a tiszteletbeli konzul feleségének figyelmes ajándékát. Ebéd után lehetőségünk volt kicsit megismernünk a csodálatos környéket és  Fuerte Lambert kilátójából élveztük a gyönyörű, óceánra nyíló kilátást.

A rövid pihenőt követően elindultunk a Centro Cultural Palace-ba, hogy az utolsó simításokat és a főpróbát is elvégezzük. Már jóval az előadás megkezdése előtt érkeztek a vendégek és az első műsorszámra szinte teljesen megtelt a nézőtér. Volt, aki közelről érkezett, de olyan is akadt, aki hosszú utat tudhatott maga mögött, hogy részese legyen az estének.

A gála egy rövid köszöntővel kezdődött, majd egy Magyarországot bemutató hangulatos kis videóval folytatódott. Összesen 5 fő részből állt össze a műsor, ahol a moldvai, hortobágyi, szatmári, somogyi és dél-alföldi tájegységek táncaiból, jellemző hagyományaiból adtak ízelítőt a Duna Táncegyüttes tagjai. Táncukkal évszázadokon át repítettek minket vissza egészen a pogány időkig és bemutatták, hogy a több, mint ezer éves kultúrában és a hagyományokban mit képviseltek a nők, a női szerepek.

A táncok között Natalia Contreras és Carolina Labbé lenyűgöző zenés-népdalos előadásait hallgathattuk meg. A gálaest nagyszerű hangulatban telt, ahol a táncok, énekek és zenék a nézők, hallgatók számára felejthetetlen élményt nyújtottak. A chilei-magyar közösség tagjai vastapssal köszönték meg a Duna Táncegyüttes tagjainak (Tar Krisztina, Németh Katalin, Szánthó Ágnes, Ana Luisa Ogrodnik, Karina Contreras, Karina González, Natalia Contreras és Carolina Labbé) a közel egy órás előadást.