¿Hablas húngaro? Először magyar nyelvoktatás Paraguayban

/ Katona Petronella Szandra /
katona.petronella.szandra képe
2018-ban csatlakozott a Paraguayi Magyar Egyesület a Kőrösi Csoma Sándor programhoz, amely idén már a második ösztöndíjast köszönthette személyemben. Az egyesület, és az itt élő magyarok kérésére fő tevékenységem a magyarnyelv oktatása, amelybe nagy lendülettel és lelkesedéssel kezdtem bele.
Keddi magyar óraParaguayi Magyar Egyesület találkozóMagyarul tanulunkA Horváth család magyarul tanul

Ebben a közösségben vannak magyar anyanyelvű tagok, tehát van aki beszél magyarul, sőt van olyan is, aki csak pár éve költözött Paraguayba Magyarországról. A többség viszont egyáltalán nem beszéli a magyar nyelvet, ezért 3 kezdő csoporttal indultak el az órák az egyesület keretein belül. 

Megérkezésemet követően az első egyesületi találkozón nagy meglepődésemre senki sem szólalt meg magyarul, kizárólag spanyolul folyt a kommunikáció, mert aki beszélne is magyarul, nagyon szégyenlős, és a többiek úgysem értik. Remélem 6 hónap elteltével lehetőségem lesz részt venni egy olyan találkozón, ahol már legalább részben magyar nyelven történik diskurzus.

Az órák megszervezése több kihívást is állított elénk. Mivel az egyesületnek nincsen saját helyisége, ezért megoldást kellett találni a hol tanuljunk magyarul kérdésre. Szerencsére találtam egy nagyon hangulatos kávézót, ahol termet is lehet bérelni, a kedd esti csoport órái itt folynak. Nagy örömömre szolgált, hogy a kezdeti alacsonyabb létszám után, a második alkalommal már 8-an is csatlakoztak, ami nagy számnak számít az itteni kis magyar közösséghez képest. E mellett szerdán délután van lehetőség csoportos órára, amelyhez az UDS - Fenntartható Fejlődés Egyetem bocsát rendelkezésünkre egy termet, amely intézménnyel a jövőben szorosabb együttműködés is várható. Az egyetem alapítója szintén magyar származású. 

Asunciónban, a fővárosban folynak az órák, mert itt él a legnagyobb közösség, de más városokban, mint például Ciudad del Esteben és Areguában is él egy-egy magyar család. Vannak olyan családok, mint például a Horváthék, akik együtt tanulnak magyarul nagy létszámban szombat délelőttönként. Hamarosan indul egy gyerekcsoport is az egészen piciknek, valamint többen jelezték igényüket a magyarul beszélők közül külön íráskészség fejlesztésével foglalkozó órára is. Az itt élők szülei-nagyszülei voltak magyarok, így van aki a nagymamájától sokat hallott magyar beszédet, de írni-olvasni már sokkal nehezebb feladat. 

Őszinte érdeklődéssel és motivációval jönnek a diákjaim munka, iskola után, hogy a magyarság iránti szeretetüket, öntudatukat erősítve elsajátítsák a magyar nyelv sokszor bonyolult mondatszerkezeteit. Örülök, hogy én lehetek a tanáruk, és remélem, egy fenntartható tanulási folyamat kezdődött el, ami talán egy hétvégi magyar iskolához is vezethet.