Gryllus Vilmos önálló estje: Énekes (és szerelmes) versek

A guildfordi Magyar Iskola és Kulturális Egyesület szervezésében

/ Kardulesz Rita /
kardulesz.rita képe
Február 14. Guildfordban nem csak a Valentin nap miatt (vagy ahogy mifelénk mondják: Bálint nap) miatt volt eseménydús, hanem a St. John Centerben, a Magyar Iskola helyszínén zenélő Gryllus Vilmos miatt is, aki az alkalomhoz híven számos szerelmes verset válogatott be esti repertoárjába.
Gryllus Vilmos énekel GuildfordbanGitáron játszik Gryllus VilmosGryllus Vilmos beszélget a guildfordi koncert előtt

Gryllus Vilmost a magyar közösség már régi ismerősként köszönthette Guildfordban, hiszen immár ötödik alkalommal hallgathatta nálunk verses estjét a Magyar Iskola vezetője, Chambers Mária szervezésében.  Az előadás este 8-kor kezdődött, a vendégeket a hallban pezsgő és bonbon fogadta.

Műsorába különböző költők műveiből válogatott a felllépő gitár- és csellóművész, akit talán legtöbben a tavaly 50 évet ünneplő Kaláka együttesből ismernek. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy ez alkalomból lehetőségem nyílt egy rövid  beszélgetésre kisgyermekkorom zenei világának egyik meghatározó alakjával. A Kaláka természetesen felnőtt dalokat is játszik, ahogy Gryllus Vilmos sem csak gyermekdalokat ad elő, ez az esti koncert is leginkább a felnőtteknek szólt, olyan költők megzenésített verseivel, mint József Attila, Ady Endre, Weöres Sándor, Szabó Lőrinc, Tóth Árpád, Kosztolányi Dezső, Kányádi Sándor és Szabó T. Anna.

Együtt merengtünk vagy nevettünk a a lírai dallamokon át a bossa-novás lendületig. Igazi ajándék volt ez az előadás a magyar kultúrára kiéhezett lelkes és kíváncsi közönségnek.

A késő estig tartó családias hangulatban a művész úr szívesen játszotta a ráadásokat, láthatóan ő is élvezte az estét, sok-sok érdekes és szellemes történettel fűszerezve meg a dalba szőtt versek közti szüneteket.  A végén a közönség is kívánhatott, így felcsendült többek között a ’Ha a rabbi táncol’ (itt a közönség tapssal kísérte a ritmusos részeket), a ’Kuplé a vörös villamoson’, vagy a ’Jonatán a Pelikán.’

A több mint két órába 25 dal csokra és sok anekdota fért bele, például nagy költőink szerelmeiről, de megtudtuk azt is, hogy egy időben Latinovits Zoltán is rendszeresen dolgozott együtt a Kalákával; Weöres Sándor és Zelk Zoltán számos verse valójában nem gyerekverseknek íródtak, de olyan más érdekességeket is, miszerint Tamkó Sirató Károly hivatalos jógaoktató is volt a szovjet űrhajósoknak köszönhetően, vagy hogy Kányádi közös műsoraikat mindig az ’áthallásos’ Békabúcsúztatóval zárta.

 

Köszönjük Gryllus Vilmosnak ezt a pazar péntek esti zenés-verses élményt, várjuk vissza jövőre is!

 

További információ: 

maria.chambers@hcaguildford.org.uk

www.hcaguildford.org.uk

www.magyartanodaguildford.org.uk

https://www.facebook.com/HCAGuildford

https://www.facebook.com/HCAGuildford/events