Farsangolás, majd téltemetés Nürnbergben

Királylányok, bohócok, harcosok, boszorkányok a farsangon

/ Bodorné Péter Judit /
bodorne.peter.judit képe
Miről is szól a farsangi időszak? És milyen múltra tekint vissza? Ha most megkérdeznénk a fiatalabb generációt, bizonyára azt a választ kapnánk, hogy a farsang a jelmezbálozást, és mulatozást jelent, tudniillik, hogy a 12-13. századi farsangok ennél sokkal többet jelentettek, sokkal összetettebbek voltak.
Dunántúli zenére ropták a gyermekek, és szüleik egyarántFarsangi maszk készítése- kézműves foglalkozásJáték, ének, bolondozás a Hóemberrel Közeledik a téltemetés ideje, legjobb példa a mohácsi busójárás

A farsang már a régi paraszti világban is a lakodalmak, bálok ideje, a fonóházakban jókedvű szórakozás, jelmezes felvonulás, és tréfálkozás időszaka volt. Napjainkban is ez az időszak a vidámságé, az életörömé, a szórakozásé.

A Nürnbergi Magyar Kultúregyesület is fenntartja, folytatja ezt a hagyományt. Mint minden évben, idén is a legkisebbeknek a Gyerekcsoport rendezvénye adott lehetőséget a jelmezes találkozásra. A hívó szót sokan meghallották, mintegy 40-50 gyermek és szüleik vettek részt a Gyermek Farsangi mulatságon. Szinte mindannyian jelmezben érkeztek, és bizony nagyon sokan a szülők közül is részt vettek ebben a játékban. A kézműves asztaloknál készíthettek álarcot, vicces bohócfejeket, aztán következett a játék, a tánc. A terem éppen hogy elégnek bizonyult.

A szünetekben finomabbnál finomabb sütikből lehetett választani, természetesen a fánk sem maradhatott ki. A terülj, terülj asztalkámhoz az enni-innivalót a családok biztosították, jutott belőle mindenkinek bőven, majd következett a játékos vetélkedő a maga jó hangulatával, majd elérkezett a várva várt jelmezes felvonulás a zsűri előtt. Természetesen mindenki kapott ajándékot, hiszen mindenki meg is érdemelte, ki az ötletért, ki a bájosságért. A rendezvény utolsó programpontja a tombolasorsolás volt, itt szülők együtt izgulhattak a gyerekekkel, aminek meg is lett az eredménye, üres kézzel senki nem távozott. Ez a mulatság is nagyon sikeresen zárult, jókedvnek nem voltunk híján.

A gyerekfarsangot követő héten természetesen a Magyar óvodában is a farsang volt a téma, fánk is került az asztalra, miközben sokat tanultunk a szokásokról is. Az elkészült busóálarcokat felpróbáltuk, hiszen szükség volt rá a következő alkalommal, mikor már a telet temettük.

A felnőtt részvevőknek havi rendszerességgel szervezett Klubesten is természetesen a farsang, pontosabban a "farsang farka" volt a téma. Igazán izgalmas, filmvetítéssel egybekötött előadáson az Unesco által, az emberiség szellemi kulturális reprezentatív listájára (Magyarországon elsőként) felvett mohácsi busójárás volt a téma. Az előadás után a szeretetvendégség asztaláról fánkot lehetett fogyasztani, miközben a kereplőket is sokan próbálták ki szívesen.

Húshagyó kedden az egyesület néhány tagja végül nem bízta a véletlenre, tüzet gyújtott és a telet koporsóba zárva elégette azt.