Évadnyitó táncház Münchenben

Jubileumi pillanatok

/ Patai Borbála /
patai.borbala képe
Amikor valami véget ér, egyúttal valami el is kezdődik. Amint eltelik a nyár és visszamegyünk a munkahelyünkre, az iskolába, viszontlátjuk a rég nem látott barátokat, ismerősöket. A müncheni magyar közösségek, néptáncosok életébe is meghozta az ősz a találkozások idejét.
GyermektáncházKézműves játszóház35 éves a Pendely együttesGyermektáncház

Ilyen alkalom volt 2017. szeptember 16-án az évad első táncháza, ahol a Regös Néptáncegyüttes jelenlegi és egykori tagjai, tánc-, zeneszerető, kikapcsolódni vágyó emberek gyűltek össze. Immár hagyományosnak mondható, hogy a táncházak kezdetén a gyerekek állnak a fókuszban. Ez alkalommal is népi játékok, mondókák, körjátékok, valamint kézműves játszóház várta őket Török Évi, a Regös Néptánc Egyesület elnökségi tagja vezetésével.

A gyermektáncház után a felnőttek tanulhattak néhány alaplépést széki, bökönyi és bonchidai táncokból Bilicki Tímea, Bilicki Viktor és Kibili Márton tánctanárok segítségével, miközben a Pendely Együttes muzsikált. Az együttes rendszeres vendége a müncheni táncházaknak, különlegessége, hogy a néptáncos lányok pendelyt viselnek, megtisztelve ezzel muzsikájukat, jelenlétüket. Ezen a szombaton egy jeles pillanatnak is részesei lehettünk: az együttes idén ünnepli 35 éves fennállását. Méltán járt a zenészeknek a pendely alakú torta és a köszöntő ének. Előadásukban nem csak Münchenben, hanem egész Nyugat-Európában több generáció ismerhette, szerethette meg a magyar népzenét. Muzsikájuk sokak szívét-lelkét tölti meg melegséggel.

Az ilyen összejövetelek titka nem csak a táncban rejlik, hanem a találkozás, a kikapcsolódás, a szórakozás örömében is, hiszen egy táncház lehetőséget biztosít a beszélgetésre, az ismerkedésre akkor is, ha a betérő vendég még soha nem járt néptáncot. Ugyanakkor mindenki szabadon eldöntheti, hogy megpróbál-e elsajátítani egy-egy (újabb) alaplépést egy vidám, befogadó társaság körében. Közösségre találhatnak azok is, akiknek külföldön hiányzik a hovatartozás élménye, vagy egy kedves magyar szó. Az esemény nyitott mindenki számára, legyen az magyar, vagy a magyar kultúrát szerető német származású vendég. Ebben rejlik talán a müncheni táncházak egyik különlegessége, jelentősége.