Énektanítás Stuttgartban Gubinecz Ákossal

/ Janák Réka /
janak.reka2023 képe
November utolsó napjaiban Gubinecz Ákos, müncheni Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas látogatott el Stuttgartba, a Csöbörcsök táncegyütteshez. Az eseményen énektechnikai fejlesztés is zajlott az új dalok tanulása mellett.
Énektanítás 1Énektanítás 2Énektanítás 3Énektanítás 4

A Csöbörcsök Táncegyüttes életében már megszokott, hogy az év utolsó és első hónapja igencsak zsúfolt a programokat tekintve, és nem lesz ez másképp idén sem. Annak érdekében, hogy kellő energiával, és lendülettel tudjunk nekivágni az előttünk álló feladatoknak, egy kis feltöltődést biztosító, közös énekléssel kedveskedtünk az együttes tagjainak Gubinecz Ákos segítségével.

Ákos Junior Príma díjas népdalénekes, és népzenetanár. Népi ének-citera-népi klarinét szakon végzett a Székesfehérvári Hermann László Szakgimnáziumban, majd tanulmányai végeztével felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének-népi citera-koboz-tekerő művésztanár képzésre, és párhuzamosan végzett a népzeneelmélet tanári szakon. Gyermekkora óta több népdaléneklési versenyen vett részt. 2015-ben elnyerte a Magyar Kórusok, és Zenekarok Szövetségének Aranypáva Nagydíját, 2016-ban pedig első helyezést ért el a Hajnal Akar Lenni Kárpát-medencei Népdaléneklési versenyen. A 2021-ben megjelent "Határtalan férfiének" című első kiadványával nem csak Magyarországon, de külföldön is több országban turnézott. Idén, a 2023/24-es tanévben a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasaként tevékenykedik a németországi Münchenben.

November utolsó táncpróbájára Ákos egy egész estés programmal készült a táncosoknak. Egy rövid ismerkedés, és bemutatkozás után több különböző beéneklési gyakorlat segítségével készültünk fel az énekek tanulására. Mivel már kopogtatott az adventi időszak, ezért néhány karácsonyi ének tanulásával kezdtünk Bukovina, és Mezőség tájairól, majd az aktuális tananyag, a Dél-Alföldi tájegység népdalaival folytattuk az estét. Ákos sokat segített a táncosoknak, hiszen amellett, hogy biztatta a társaságot, rengeteg jó tanáccsal látta el őket az énekléssel, énektechnikával, hangképzéssel kapcsolatban. Nagyon jó hangulatban telt az este, melyet egy kis tánccal is megkoronáztunk a kötött program végeztével.