Emlékezetes ‘56-os műsor Clevelandben

/ Miklós Melánia /
miklos.melania képe
„A magyarság szövete újra összeforrt” – mondta Dr. Szilágyi Péter miniszteri biztos a clevelandi megemlékezésen, amelyet október 21-én, vasárnap tartottak a Szent Imre római katolikus templom dísztermében.
Díszítés a clevelandi ünnepségenGyülekeznek a vendégek a Szent Imre templom dísztermébenVirággal köszöntötték az '56-osokatA cserkészlányok fellépése

Az ünnepi műsor az Amerikába kivándorolt honfitársaink visszaemlékezései alapján tisztelgett a magyar történelem gyászos, mégis dicsőséges eseményei előtt, továbbá mindazok előtt, akik az emigrációban is őrizték ‘56 emlékét, soha nem feledve hazájukat. Az esemény díszvendége, Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, valamint Szentkirály Endre, a 8 templomot és 12 szervezetet képviselő Egyesült Magyar Egyletek elnöke a program előtt megkoszorúzta Mindszenty József bíboros, hercegprímás és az '56-os szabadságharcos belvárosi emlékműveit, amelyen részt vettek a helyi egyesületek vezetői, Pálmai Zsuzsanna közösségi diplomata Chicagóból és a helyi cserkészek. A clevelandi városházán – csakúgy, mint Torontóban – felhúzták a magyar nemzeti lobogót.

 

Szoborkoszorúzás Cleveland belvárosában
Szoborkoszorúzás Cleveland belvárosában (Fotó: Molnár Zsolt, Bocskai Rádió)

A Szent Imre templom alagsori helyisége erre az alkalomra ünnepi díszítést kapott a trikolór oszlopokkal, a színpadot befedő “lyukas” zászlóval, a piros és fehér krizantémokkal, a gyertyákkal és a gyerekek által festett zászlókkal. A műsorban felléptek a cserkészlányok, akik Szentkirályi Endre beszéde alatt fehér szegfűvel köszöntötték a megjelent ’56-osokat. A megemlékezést Mezei András atya, a Szent Imre és Szent Erzsébet római katolikus egyházközségek plébánosa nyitotta meg, és Tamásy Éva evangélikus lelkész magyar anyákért és fiaikért szóló imádsága zárta. Elhangzott Bogárdy Imre clevelandi költő és festő Októberi emlékezés című verse, valamit részletek a helyi magyarok visszaemlékezéseiből, amelyek az 56 történet című amerikai magyar kiadványban jelentek meg. Archív felvételekből, korabeli hírügynökségi anyagokból készített filmösszeállításokkal idézték fel a szabadságharc, illetve az Amerikába érkezés eseményeit, valamint levetítették Pigniczky Réka Memory Project riportsorozatának egy epizódját is. Az amerikai és a magyar himnuszt Peller Miklós, a Szent Imre templom orgonistája kísérte.

Dr. Szilágyi Péter miniszteri biztos beszédében megköszönte, hogy az emigrációba kényszerült magyarok folytatták a szabadságért való küzdelmet, s „hazájuk hangjai lettek az Újvilágban”. Emlékeztetett arra, hogy a clevelandi magyarok a szabadságharc leverését követően kiáltvánnyal fordultak a világ közvéleményéhez, amelyben követelték Magyarország felszabadítását. Tiszteletét fejezte ki 1956 örökségének megőrzése és a magyarságukhoz való ragaszkodásuk iránt, és kiemelte, hogy a kormány elkötelezett nemzetpolitikájának köszönhetően „a magyarság szövete újra összeforrt”. A műsort követő Diaszpóra Tanácson, ahol a helyi magyar szervezetek vezetőivel értekezett, Dr. Szilágyi Péter részletesen is beszámolt a kormányzati programokról. Beszélt többek között az új pályázati lehetőségekről, a diaszpórában élő fiatalok anyaországi látogatásának támogatásáról, a babakötvényről és az anyasági támogatásról, illetve a Kőrösi Csoma Sándor Programról, amelynek clevelandi ösztöndíjasaival is találkozott, akik tevékenyen kivették részüket az ’56-os emlékműsor összeállításában és lebonyolításában.


Dr. Szilágyi Péter ünnepi beszéde az emlékműsoron

A clevelandi eseményen közel kétszázan vettek részt. A műsor után fogadással kedveskedtek az egybegyűlteknek a Szent Imre önkéntes asszonyainak jóvoltából. A jól sikerült, hangulatos és színvonalas program sokak szívét megindította, s könnyes szemmel fejezték ki hálájukat a személyessé tett megemlékezésért. Beszélni, beszélgetni kezdtek az emlékeikről, amit reményeink szerint családjaik körében vagy emlékiratok formájában is folytatnak. Hiszen így válhat közös történetünkké a múlt, s a szabadság mindennél értékesebb öröksége.