Élményekben gazdag hétvége Hamburgban

Dr. Kocsis Károly geográfus professzor előadást tartott, a Bojtorján zenekar koncertezett

/ Kövics Kitti /
kovics.kitti képe
Szombat este Kocsis Károly A Kárpát-medence etnikai-nyelvi arculata című előadását élvezhette a hamburgi magyar közösség, vasárnap délután pedig a Bojtorján zenekar muzsikált.
ElőadásZenekarCD és könyvkínálat

 

Friedrich Ireghy Annamária, a Hamburgi Magyar Egyesület elnöke nagy szeretettel köszöntötte Dr. Kocsis Károly geográfus professzort, aki egy rövid bemutatkozás után ismertette az előadáshoz szükséges fogalmi rendszert. Ez után bemutatta a Kárpát-medence etnikai-nyelvi arculatában bekövetkezett változásokat a Honfoglalástól kezdődően napjainkig, sőt azt is, hogy a jövőben, egészen a 2050-es évekig mi várható. Előadását számtalan színes képpel, térképpel, a vallási hovatartozást bemutató táblázattal illusztrálta, és kitért az ok-okozatokra is. A hallgatóság az előadás után kérdések tömegével bombázta a professzort, aki ezekre rendkívül felkészülten és érdekfeszítően válaszolt. Ennek köszönhetően az előadás után nagyon jó hangulatú beszélgetés alakult ki az előadó és a hamburgi magyar közösség között.

  

Másnap délután az 1976-ban alakult Bojtorján együttes, pontosabban annak két oszlopos tagja, Pomázi Zoltán és Szula Miklós énekeltette a gyermeksereget, akik láthatóan nagyon élvezték a zenekar dalait. Volt itt minden a szülinapi köszöntőtől, a cicaszámolásig, még Micimackó is megjelent, akivel megtanultak „zik-zikelni”. A szünetben CD, könyvvásárlás, dedikálás zajlott, mialatt egészséges gyümölcsök és kevésbé egészséges, de annál finomabb tortaszeletek várták a büfébe érkezőket. A gyermekek ezután kézműves foglalkozásokon vettek rész, miközben szüleik a nosztalgiakoncert dalait hallgatták az AlsterCity nagytermében.