Élet a legtávolabbi magyar idősotthonban

ÍGY ÉLNEK A MAGYAROK A SYDNEYBEN MEGALAPÍTOTT SZENT ERZSÉBET OTTHONBAN.

/ Papucsek Máté Lajos /
papucsek.mate.lajos képe
Az idősotthonok mindig is fontos szerepet töltöttek be a társadalomban, különösen nagy jelentőségűek azoknak az időseknek, akik már nem képesek gondoskodni magukról. Érdekes betekinteni az ausztráliai Szent Erzsébet Otthon életébe, mivel ez az egyik legtávolabbi ízig-vérig magyar idősotthon.
Az Otthon saját múzeumának képe, amely a terasz felől megközelíthető. Jelenleg ideiglenesen zárva tartja kapuit.Az Otthon múzeumának bejárati ajtaja.Az Otthon egyik belső udvarának képe.

 

Milyen egy ausztráliai magyar idősotthon?

A Szent Erzsébet Otthon elkötelezett amellett, hogy minden lakójának biztosítsa a testi, szellemi és lelki szükségletek kielégítését.

Az otthonnak öt különálló szárnya van, ezek a Pater Forro, Szent Margaret, Mindszenty, Szent István és Szent László szárnyak. E szárnyak némelyike különböző szintű ellátást és erőforrásokat kínál a lakó szellemi és fizikai állapotától függően. Példa kedvéért Szent László szárny egy olyan egység, ahol 20 demenciában szenvedő lakos kaphat otthont. Ők folyamatos felügyelet alatt állnak a lakóhelyükön, hogy napjaikat biztonságos közegben tölthessék.

Egy ausztráliai magyar nemzetiségű idősotthon igazán egyedülálló kihívásokkal szembesülhet a nyelvi kommunikáció terén. Az idősebb lakók gyakran az anyanyelvüket, azaz a magyart beszélik, ami nyelvi nehézségeket okozhat az olyan helyzetekben, ahol az otthon munkatársai más nyelveket beszélnek, például az angolt. Az idősek magyar nyelvű környezete és az otthon kulturális öröksége fontos szerepet játszik az otthoni életük minőségében és jólétében. Ezért az öregotthonnak arra kell törekednie, hogy megőrizze és támogassa a magyar nyelv és kultúra fontosságát az idősek számára, miközben egyúttal segítséget nyújt az angol nyelv elsajátításában és az ausztrál környezethez való alkalmazkodásban. A megfelelő nyelvi és kulturális támogatás biztosítása lehetővé teszi az idősek számára, hogy teljes mértékben részt vegyenek az otthon életében és kapcsolatban maradjanak a közösséggel, megőrizve identitásukat. A Kőrösi Csoma Sándor Program pontosan ezt támogatja az otthon életében.

 Milyen az itteni idősek élete?

Az otthon számos olyan fizikai tevékenységet kínál, amelyek segítik a lakók mozgását és fizikai állapotának fenntartását. Ezek közé tartoznak a reggeli tornagyakorlatok, a kertben való séták, valamint a kifejezetten a kerekesszékesek számára kialakított labdajátékok és egyéb mozgásterápiás lehetőségek. A cél az, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek olyan tevékenységek, amelyek megfelelnek az egyéni képességüknek. A testi tevékenységek mellett az idősek számára kulcsfontosságúak a szellemi és lelki tevékenységek annak érdekében, hogy agyukat frissen tartsák és mentális egészségüket megőrizzék. A szójátékok, versmondás, rejtvények és kvízjátékok mind olyan lehetőségeket rejtenek magukban, amelyek aktívan serkentik a lakók agyműködését és kihívások elé állítják az aktív elmét. A közös visszaemlékezések és beszélgetések pedig segítik az időseket abban, hogy fontos emlékeiket és élettörténetüket felidézzék és megosszák másokkal. Ez tovább erősíti mentális jólétüket, illetve a közösségi összetartást, mind a lakók között, mind a lakók és a dolgozók között, hisz minden beszélgetéssel többet és többet tanulhatunk egymástól. Az otthon az idősek számára rendszeres kirándulásokat is szervez, hogy változatosabbá tegye mindennapjaikat és lehetőséget nyújtson a közösségbe való bekapcsolódásra. Ezek a kirándulások különféle célokat szolgálnak, beleértve a szabadidős tevékenységeket, a kulturális rendezvényeket és a közösségi találkozókat. Az otthon nemcsak a lakók számára, hanem a családtagok és a barátok számára is nyitott. A látogatások, önkéntes programok és reprezentatív találkozók lehetőséget nyújtanak a külső kapcsolatok ápolására és a közösségbe való beilleszkedésre. A lakók privátszféráját természetesen minden esetben, beleértve a látogatásokat, teljes mértékben tiszteletben tartják.

 Milyen kezelésben részesülnek az otthon lakói?

Fontos megjegyezni, hogy az otthon minden lakóját egyedileg értékelik, és gondozási és szolgáltatási terveiket ennek megfelelően alakítják ki. Ez lehetővé teszi, hogy mindenki számára személyre szabott ellátást biztosítsanak, figyelembe véve az egyéni szükségleteket, igényeket és preferenciákat.

Az otthon mindemellett pszichológiai és érzelmi támogatást is nyújt a lakóknak, amikor szükségük van rá. Külső tanácsadók és pszichológusok segítenek azoknak a lakóknak, akik további segítségre szorulnak az érzelmi jólétük fenntartásában. Ezenkívül az ausztrál mentálhigiénés támogató egység is rendelkezésre áll, hogy segítsen azoknak, akiknek szükségük van erre a típusú támogatásra.

A spiritualitás és a vallásos gyakorlatok szintén fontos részét képezik az otthon életének. Bár a Szent Erzsébet Otthon túlnyomórészt katolikus, minden vallási felekezethez tartozó lakót támogatnak, s számos vallási tevékenységet kínálnak, beleértve a vasárnapi miséket, bibliatanulmányozó csoportokat és egyéb vallási eseményeket. Azokat, akik nem rendelkeznek vallási meggyőződéssel, szintén támogatják a spirituális szükségleteikben. Erre kiváló példát szolgálnak a rendszeresen megrendezendő meditációs csoportok és az aromaterápiás, illetve masszázstevékenységek. 

A gondozó személyzet magasan képzett és képesek a lakók mindennapi szükségleteinek kielégítésében segédkezni. Emellett a képzett nővérek és más egészségügyi szakemberek biztosítják, hogy minden lakó megfelelő, személyre szabott egészségügyi ellátást kapjon a testi és elmei állapotának megfelelően.

Összességében a Szent Erzsébet Otthon egy olyan intézmény, amely elkötelezett az idős lakók teljes körű gondozása és támogatása mellett, figyelembe véve mind a testi, mind a szellemi és lelki szükségleteiket. A személyre szabott ellátás, a magas színvonalú szolgáltatások és a kényelmes környezet biztosítása révén az otthon igyekszik gazdagítani és javítani az itt élő magyar közösség idős tagjainak életminőségét.