Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség

Segítsük egymást a nehéz időkben is

/ Papp Csilla /
papp.csilla képe
Váratlan eseményeket hozott az idei március az egész világon. A koronavírus ugrásszerű terjedésével szigorú korlátozások léptek életbe a legtöbb országban.
A plakátAz önkénteseket a helyi magyar vállalkozások is segítikMás önkéntes szervezetek is alakultakA torontói magyar szervezetek összefogtak a helyi magyar idősek védelméért

A Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége a Magyar Házzal együttműködve gyorsan reagált a vészhelyzetre és a Torontói Magyar Főkonzulátussal, valamint a helyi magyar egyházakkal közösen március 23-án elindított egy programot a Torontó és környéki 65 év feletti, a COVID-19 veszélyeztetett korcsoportjába tartozó magyaroknak, akiknek nincs segítségük és korlátozottan tudják csak megoldani az élelmiszervásárlást. Ezeknek az embereknek két héten keresztül kétnaponta egy-egy adag menü (leves és főétel) házhozszállításával segítenek az önkéntes szervezők. 

Az ötletgazdák – Balla Sándor a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke és Boda-Lázár Judith a Magyar Ház elnökasszonya – a szervezés minden fázisában részt vesznek és koordinálják a segítőket. A telefonhívások nagy része két Kőrösi Csoma Program ösztöndíjashoz, Papp Csillához és Bödők Zsigmondhoz fut be, akik fogadják a jelentkezéseket. Ezenkívül a program elindulását megelőzően Kedmenecz Alexandra, a Magyar Ház főtitkárának vezetésével a Magyar Ház tagok telefonos megkeresése is megtörtént, hogy tájékoztatást kapjanak a lehetőség részleteiről. Az önkéntes szakácsok március 22-én, vasárnap kezdték meg az ételek elkészítését, hogy a következő nap elindulhasson az első szállítmány a rászoruló idősek lakcímére. Az elmúlt két hét folyamán felváltva négy szakács dolgozott azon, hogy minőségi alapanyagokból, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett változatos magyaros ételeket szolgáltasson a szépkorúak számára – így Székely János, Könnyű Norbert, Gerhardt Éva, Turcsik Károly és önkéntes segítőik ragadtak fakanalat a nemes ügy érdekében. A folyamatosan bővülő lista rendszeres újratervezést igényel, hogy az ételadagokat az önkéntes szállítók a lehető leggyorsabban eljuttathassák a megadott címekre. Az önkéntesek érkezésüket megelőzően 5-10 perccel telefonon értesítik a személyeket, majd az egészségügyi előírásokat betartva a ház ajtaja elé vagy emeletes épületek esetében a földszintre viszik be a menüt. 

A kéthetes program során több mint 3000 adag étel kiosztására került sor, és a számtalan pozitív visszajelzés, valamint a fokozódó járványügyi helyzet miatt a szervezők úgy döntöttek, további két héttel meghosszabbítják az ételszállítást. Az elhatározásban nagy segítséget jelentett a Rákóczi Alapítvány bőkezű adománya. Az elkövetkező időszakban az ételeket már nem kétnaponta, hanem heti kétszer, kedden és szombaton juttatják el az önkéntesek a rászorulók számára, ezzel is óvva az idősek és a kiszállítók egészségét. 

Az ételszállítás mellett további önkéntes csoportok is alakultak az elmúlt hetekben, akik különböző szolgáltatásokkal igyekeznek segíteni honfitársainkon. A Segítő Kezek egy olyan összefogás, amely a Torontó és környékén elő nehéz helyzetben lévő magyarság megsegítésére jött létre. Önkénteseik területi felosztásban dolgozva többek között bevásárolnak a nyugdíjas korúak helyett, közreműködnek az online élelmiszer-rendelésben, magyar nyelvű felolvasást vállalnak telefonon, valamint információt nyújtanak a szociális ellátó rendszerekről. 

Fontos, hogy ezekben a nehéz időkben is támogassuk egymást és vigyázzunk közösségünk szépkorú tagjainak egészségére. Nemzeti identitásunk kulcsa az összetartozás-tudat megtartása, hogy tisztelve a múltat közösen építhessük a jövőt.