Cserkésztábor Dél-Ausztráliában

Az Adelaide- i kiscserkészek tavaszi tábora

/ Palcsó Anna /
palcso.anna képe
2017.október első hetében került sor az Adelaide-i cserkészek táborára, a mindenkori törzshelyen, a vadregényes Walker Flat-en. Az idei táborban 8 kiscserkész vett részt, 6-12 évesek. Volt, aki már sokadjára, de volt aki először táborozott életében.
cserkészetcserkészetcserkészetcserkészet

A cserkésztábor sok változatos programmal várta a táborozókat, melyeket Palcsó Anna, a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasa előre megtervezett. A tábor témája Kőrösi Csoma Sándor élete és munkássága volt. A gyerekek ügyesen megtanulták életének fontosabb eseményeit. A tábor folyamán a játékok is Kőrösi élete körül forogtak, így a gyerekek játékosan készültek fel a tábort záró megmérettetésre.
A reggelek sípszóval és reggeli tornával indultak – az utolsó napon már mindenkinek sikerült időben felébredni – majd az áhítat keretében a Miatyánk jelentésével és megtanulásával foglalkoztunk, egyházi gyermekénekeket tanultunk. A táborozás során megtanultunk csúzlit készíteni, amivel a hétpróba Csúzlizda állomásán a gyerekek célba lőhettek. A cserkésztábori portya mindenkit alaposan megpróbált, de minden kiscserkész sikeresen eljutott a célig, ahol a komp várt ránk, hogy átkeljünk a folyón. A program részeként csapatokban kincset kerestünk, papírmasé lámpásokat készítettünk, számháborúztunk, faragtunk, kagyló- és gyöngy ékszereket készítettünk, valamint külön fiús és lányos kunyhók készültek az erdőben. A picikkel megtanultunk sátorban aludni, a hálózsákba be- és kibújást a nagyobb cserkészek bemutatták az új  kiscserkészeknek. Estéinket ki mit tud?-dal, activity-vel, közös énekléssel zártuk.  
A cserkésztábor meghatározó része volt természetesen a zászló fel- és levonása, melyen az őrsök felsorakozása után sor került a magyar himnusz eléneklésére és a közös imára.
A tábor végi hétpróba állomásain mindenki sikeresen helyt állt, a Rózsaszín vaddisznók csapata legyőzte a Harci gekkók csapatát. A megpróbáltatások részét képezte az íjászat, vízpróba, Kőrösi Csoma Sándor kvíz, szókereső játék – minek titka, hogy minél több magyar szót tudjunk azonos betűkből összerakni –, mocsárjárás, ahol a csapatvezér feladata volt csapatát deszkák segítségével átvinni a (képzeletbeli) veszélyes mocsáron, a csúzlizda, és az emberpiramis, ennek során minden csapat sikeresen megoldotta a minél kevesebb lábon állást.  
Utolsó esténk nagyon jó hangulatban telt a tábortűz mellett, elénekeltük a régi és újonnan tanult cserkészdalokat és pillecukrot is sütöttünk.

Köszönjük a hetet Herendi Imrének, aki biztosította számunkra a vizet, a zuhanyzót és helyszínt, valamint köszönetet mondunk Sheer Gyöngyvérnek (Babu néninek), Nagy Mária Magdolnának, Hubbard Zsuzsannának és Palcsó Annának a tábori program levezetéséért!