„Csak az a szép, zöld gyep...!”

Árpád Kupa 2018

/ Péter Szabolcs /
peter.szabolcs képe
…Poldi bácsi is megirigyelte volna azokat a körülményeket, mellyel az Árpád Kupára látogató csapatokat fogadta a torna történetében először rendezőként résztvevő Toronto városa.
A Serleg (fotó: Kralovanszky Balázs)A győztes San Francisco-i csapat (fotó: Kralovanszky Balázs)Csapatok akcióbanAz esemény szervezői, fővédnökei és díszvendége

A szeptember 27. és 28. között megrendezett nagy sikerű torna a Ferencváros gondozásában idén 22. alkalommal nyitotta meg kapuit a labdarúgók és minden sportkedvelő magyar számára. A tornán a főtámogató Hungaria FTC – Toronto mellett az észak-amerikai magyar közösségek csapatai (San Francisco, Cleveland, Kanadai Mérnökegyesület), illetve Magyarországról az Eger, a Szekszárd, az MTK öregfiúk csapata és az IPA Magyarország labdarúgó csapata képviselték magukat. 

A tornát reggel ünnepi megnyitón dr. Ódor Bálint nagykövet, Szöllősi György, a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete, Palkovits Valér, torontoi főkonzul és Balla Sándor, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökhelyettese nyitotta meg. Az ünnepi nyitányt követő csapatfotózások után az alakulatok csoportmérkőzéseken vettek részt.

A klubokban az NB1-et, illetve külföldi csapatokat, valamint a magyar válogatottat megjárt volt futballisták is szerepet kaptak. Míg a tavalyi bajnok San Franciscot Budovinszky Krisztián (DVTK, Honvéd, FTC, ZTE), addig az MTK öregfiúk csapatát Halmai Gábor (többszörös magyar bajnok, belga kupa-döntős, 57-szeres magyar válogatott), a Szekszárdot pedig Vincze Ottó (magyar bajnok, magyar kupa győztes, 11-szeres válogatott, volt FC Barcelona játékos) erősítette.

Ahogyan az előzetesen várható volt, a San Francisco ismét a kupagyőztes címért indult harcba, legnagyobb riválisai idén pedig az MTK, az FTC és a Szekszárd csapata volt.

A továbbjutó csapatok a csoportmérkőzéseket követően ki-ki csatát vívtak az egyenes kieséses szakasz küzdelmeiben, míg végül a döntőben a tavalyi bajnok San Francisco mérkőzhetett meg ismét a kupáért a Szekszárd csapatával. Szoros mérkőzést követően a San Francisco emelhette magasba a kupát, ezzel megvédve tavalyi elsőségét.

A csapatok péntek este a mérkőzések fáradalmait kipihenve, díjátadással egybekötött gálavacsorán vettek részt, mely vacsora alkalmával megemlékeztek Puskás Ferenc legendás labdarúgóról, illetve átvették érmeiket, díjaikat. Szöllősi György, a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete bátorító szavai mellett magával hozta a Puskás-díj hivatalos kupáját is, melyet idén a Liverpool FC támadója, Mohamed Salah kapott meg, és amellyel a gálavacsora vendégei boldogan fotózkodhattak.

Az est fénypontja a San Francisco által újból elnyert serleg magasba emelése volt, lezárva ezzel a torna eseményeit egészen a jövő évig, amikor újra megmérkőzhetnek a magyar és észak-amerikai-magyar klubok az Árpád Kupáért!