Covidos hónap

/ Tiba Fanni /
tiba.fanni képe
Ismételten beköszöntött a Covid sajnos. A legveszélyeztetettebbek az idősek, ezért itt fokozott óvatosságra van szükség, hogy megóvjuk őket.
Beöltözve

Kicsit nehezebben indítottuk 2023. júniusát a Szent Erzsébet Otthon lakóival, ugyanis több idős is covidos lett, szerencsére sokkal enyhébb lefolyással, mint eddig bármikor. A legtöbbjüknek még csak orrfolyás, vagy rossz közérzet sem volt. Az ott dolgozóknak viszont be kellett öltözniük újra. Védőruha, maszk, kesztyű, pajzs. Hát nem a legegyszerűbb ilyen állapotokban dolgozni, de az időseknek még nehezebb volt. Sokszor a szobájukat sem hagyhatták el, akár egy hétig is, ilyenkor mi mentünk beöltözve beszélgetni kicsit hozzájuk. A programok közül is nagyon keveset tudtunk megtartani, pedig alap esetben egész nap szervezünk nekik különböző érdekes, aktív vagy tudományos foglalkozásokat. Tulajdonképpen most lehetett leginkább észrevenni közösségformáló munkánkat, vagyis ez esetben inkább annak hiányát. Sokkal idegesebbek, türelmetlenebbek, szomorkásabbak, vagy letargikusabbak voltak.

Nehéz volt őket így látni, de próbáltuk a lehető legelviselhetőbbé tenni számukra az újabb bezártságot. Ausztráliában még mindig elég szigorúan szabályozzák az egészségügyi vagy idős/beteggondozói intézmények covid-fertőzés protokoll rendszerét. Körülbelül 1,5-2 hét alatt „átfutott” az otthonon a járvány. A végére minden visszatért a régi kerékvágásba, és olyan jó volt újra látni őket megint együtt. Ahogy mindenki lesétálhatott szép komótosan reggelizni, tudtak újra beszélgetni a friss kávéjuk felett, együtt étkezni, akár csendben, akár hangosan beszélgetve. Mindenkinek boldogság volt ismét így együtt lenni. A programok is visszatérhettek a szokásos menetbe.

Megünnepeltük a magyar összetartozás napját 2023. július 4.-én, melyet végül nem tudtunk a járvány miatt méltóképpen ünnepelni, de sokukkal elbeszélgettünk az eseményekről, történésekről, és azok következményeiről. Egy kiselőadásban összefoglaltam a Trianoni békeszerződést, annak kimenetelét, és következményeit. A végére érdekes beszélgetéseket, és esetleges vitákat folytattak le egymás között.

Amint lecsendesült a vírus és mindenki kiszabadulhatott a szobájából, a testmozgásé, és az egészséges életmódé lett a főszerep. Egy előadás keretén belül megtudhatták az idősek, hogy mi a feladata a gyógytornászoknak, hogyan segíthetünk nekik, illetve miért is lenne ránk nagyon nagy szükségük. Interaktív bepillantást nyerhettek, hogyan is nézhet ki például egy proprioceptív tréning, vagy az egyensúlyfejlesztési gyakorlatok. Reggelenként közös, frissítő tornázással indítjuk a napot, ez a program mindennap elérhető számukra, és nagyon sokan szeretnek becsatlakozni.

Hát így telt az ausztrál tél első hónapja a Szent Erzsébet Otthonban.