Bostoniak is megemlékeztek az 1956-os hősökről

/ Fózer Petra /
fozer.petra képe
Világszerte megemlékezéseket tartanak a forradalom tiszteletére, így a bostoni magyar közösségek is méltóképpen tiszteletüket tették a szabadságharc hőseinek.

 

A Bostonban működő magyar iskola (Boskola) és cserkészcsapat (2. sz Bodnár Gábor cserkészcsapat) közös munkájának köszönhető, hogy ennyire csodálatosra, szépre sikerült ez nap. A felkészült (legtöbbje kint született) magyar gyermekek és szülők, a megrendítő, forradalomból megmaradt videók és az 1956-ban elmenekült és jelen levő hősök által teljes mértékben át lehetett érezni a szabadságharc szellemét.

Azt az érzést, azt a szabadság akaratot, a sok bánatot és boldogságot, amit ott a pesti srácot érezhettek. Kint élnek, kint kezdtek új életet, új lehetőség felé nyúltak. Beilleszkedtek, de magyarságukat mai napig megőrzik. Megtartják, ünneplik, megemlékeznek.

Összejárnak és fenntartják az nemzeti tudatukat. Távol, az óceánon túl élnek, messze a hazától, de számukra az a legfontosabb, hogy a hovatartozásuk ne vesszen el, gyermekiknek, unokáiknak ezt átadják. A minden évben megrendezett, megrendezendő 1956-os megemlékezés a forradalom és szabadságharc mellett, a hovatartozás és összetartozás megerősítésére is szolgál.