Beszélgetés a magyar filmkészítés helyzetéről Los Angeles-ben

A tág haza címmel tartottak előadást az Egyesült Magyar Házban

/ Indri Dániel Janisz /
indri.daniel.janisz képe
2017. november 17-én, az ilyenkor szokásos csúcsforgalom ellenére szép számmal gyűltek össze a magyarok a Magyar Házban, hogy képet kapjanak a magyar filmkészítés és a magyar kultúra hazai helyzetéről.
Széles Tamás főkonzul beszélKollarik Tamás előadásaFazekas Szabolcs meglepetéselőadásaPillanatkép Az Isten emberéből

A magyar filmfinanszírozási rendszerről Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja beszélt. Mint elmondta, az elmúlt évek magyar filmes sikerei, köztük a Saul fia, a Mindenki, vagy éppen a Testről és lélekről mind azt bizonyítja, hogy a Magyar Médiatanács és a 2011-ben létrejött Magyar Nemzeti Filmalap hatékonyan, az igényeket felismerve támogat olyan filmeket, amelyeket nemcsak a közönség, de a szakma is elismer.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára ismertette az Akadémia működését, ami a filmművészet támogatása mellett szinte az összes művészeti ág képviselőinek és alkotásainak érvényesülését és terjesztését segíti, különös tekintettel az új értékes alkotások születésére.

Az este egyik meglepetése Fazekas Szabolcs előadása volt, akit a Székelyföldi legendárium megalkotásáról ismerhetnek. A filmkészítő részletesen mesélt a göröngyös útról, aminek a gyümölcse egy összesen ötrészes, 3D technológiával készült rajzfilmsorozat lett. Ezek elkészítését a Magyar Médiatanács is támogatta, hiszen felismerték azt, hogy a székely legendák világa nemcsak nekünk, magyaroknak lehet érdekes, hanem akár a filmkészítés hazájában, Los Angelesben is szeretettel fogadhatják, ugyanis Szabolcs éppen egy amerikai animációs filmfesztiválra érkezett ide. Az egyik rajzfilmet be is mutatta a filmkészítő, mely után kötetlen beszélgetés alakult ki a műről.

Az este másik meglepetése Széles Tamás főkonzul Az Isten embere című, Mindszenty József bíboros amerikai látogatásáról készült dokumentumfilmje volt. A film archív felvételekkel és a szemtanúk visszaemlékezéseivel segít bepillantást nyerni ebbe a nehéz időszakba, amikor a hit jelentette az egyik legfontosabb menekülőutat nemcsak az anyaországban, de a diaszpórában élőknek is.