Április 12 – Hontalanság és fájdalom

A Felvidéki Magyarok kitelepítésére emlékeztek Torontóban

/ Guncz Nóra /
guncz.nora képe
1947. április 12-én indult útjára az első szerelvény, amely a Csehszlovákiából kitelepített magyarokat szállította.
Felvidek es Paloc EgyesuletFelvidek es Paloc EgyesuletFelvidek es Paloc EgyesuletFelvidek es Paloc Egyesulet

Az Osztrák-Magyar Monarchia romjain 1918-ban létrejött Csehszlovákia határai között mintegy egymillió magyar rekedt. A csehszlovák államot az 1938. évi müncheni egyezményben a fasiszta Olaszország és a náci Németország - a nyugati nagyhatalmak asszisztálásával - feldarabolta. A többségében németek lakta Szudéta-vidék Németországhoz került, a Felvidék déli, magyarlakta sávját az 1938. november 2-i első bécsi döntés visszajuttatta Magyarországnak.

Mintegy 40 ezer felvidéki magyart deportáltak fűtetlen marhavagonokban a csehországi Szudéta-vidékre. A rendeletek emellett lehetővé tették a magyarok földjeinek elkobzását, elbocsátásukat állásukból, hivatalos nyelvhasználatuk és kulturális egyesületeik betiltását.

Ezekre a súlyos pillanatokra emlékezett a Felvidék és Palóc Egyesület a Torontói Első Magyar Református Egyházzal közösen, a felvidéki magyarok kitelepítésének 77. évfordulója alkalmából. A teltházas Istentiszteleten Püski Dániel lelkipásztor ünnepi prédikációjában elmélkedett az otthonról, hazáról, identitásról, amelyet minden jelenlevő magyar mélyen át tudott érezni. Az istentiszteletet követő megemlékezésen beszédet mondott Éder Bolgár Ildikó, a Felvidék és Palóc Egyesület Elnöke, Markocsány Gábor, a Torontói Magyar Főkonzulátus közösségi diplomatája, valamint Gubco Julius felvidéki származású pünkösdista lelkész. A beszédeket követően Chase Hunor Lacroix szavalatával, majd Guncz Nóra, KCSP ösztöndíjas, népdal éneklésével emelte a megemlékezés lelkületét. Végül, a jelen lévő magyar szervezetek – Magyar Diaszpóra Missziós Központ, Torontói Magyar Ház, Rákóczi Alapítvány, Kanadai Magyar Kulturális Tanács – emlékkoszorúval fejezték ki tiszteletüket az áldozatok előtt.

A megemlékezést követően a résztvevők az „Otthontalanok – A felvidéki magyarok kitelepítése 1947-1948 között” című dokumentumfilm keretében ismerkedhettek meg mélyebben a történelmi pillanatokkal. A filmvetítés alatt palóc levest és palacsintát szolgáltak föl.

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn!” – Széchenyi István