Amilyen a fa, olyan a gyümölcse.

/ Sándor István /
sandor.istvan képe
Az UHU Hétvégi Magyar Gyerekfoglalkozásról, ott végzett munkánkról már olvashattak Tóth Luca Réka ösztöndíjas 2016. szeptember 17-én megjelent „Az UHU egy bagoly?!” című cikkében. Ismét élmény teli szombatunk volt a Stockholmi Magyar Házban, mivel Lucával megtartottuk soron következő gyermekfoglalkozásunkat.
Tóth Luca RékaSándor IstvánTóth Luca RékaTóth Luca Réka

A mostani alkalmon olyan tizenévesek körében vállalhattuk a csoportvezetők szerepét, akik jó magyar nyelvtudással rendelkeznek, így ezen a héten témának a magyar szólásokat és közmondásokat választottuk. A szólások és közmondások ugyanis többnyire esszenciális életigazságokat fogalmaznak meg, olyan élethelyzetekre adnak kikristályosodott választ (akár humorral fűszerezve), melyeket mindannyian átélünk, vagy csak találkozunk velük életünk során. Nem mellékesen a társalgási beszéden túl az ilyen unikumok adják egy nyelv valódi karakterét, ezért is érezzük fontosnak, hogy a diaszpórában élő gyerekek, fiatalok is minél többet ismerjenek meg ezek közül.

Ez alkalommal - az eddigiektől eltérően - háttérbe szorultak a népzenei és néptáncos elemek, helyettük a drámajátékok kaptak nagy szerepet. Döntésünket az indokolta, hogy a foglalkozás választott témájához jobban illettek, illetve használhatóbbak voltak a drámapedagógiából ismert elemek. A kis létszámú, de annál lelkesebb csoport nagy elánnal vetette bele magát a játékokba, a közmondások sokaságába. Öröm volt megélni, ahogy a gyerekek kíváncsisággal boncolgatták, ízlelgették a mögöttes tartalmat, mondanivalót, ahogyan kezdték beemelni hétköznapi beszédükbe identitásuk alapkövét képező anyanyelvük különleges kifejezéseit.