Adventnyitó jótékonysági koncert Köln

"Mert éhes voltam, és ennem adtatok"

/ Palotai-Farkas Júlia /
palotai.farkas.julia képe
Már hagyomány Kölnben, hogy az adventi időszak kezdetekor a Rajna- és Ruhr-vidékén élő zenészek jótékonysági koncertet adnak, ezzel támogatva egy karitatív munkát végző szervezetet. Idén a Zentai Caritas javára ajánlották fel a műsornak köszönhetően összegyűlt pénzt.
Ádám Árpád Amadé fagottozikSlajher Bence-csellóBrezóczky Gabriella- zongora, Kostyák Előd-csellóAz előadók

2017. november 26-án, Krisztus király vasárnapján rendezte meg a hagyományos adventindító jótékonysági koncertet a Kölni Magyar Katolikus Lelkészség. A program már a szokásos ötórai magyar mise keretében elkezdődött, majd a misét követően a St. Aposteln templom aulájában folytatódott. Lukács József atya felolvasta a Zentai Caritas vezetőjének, Nagy Józsefnek a közönséghez intézett megindító levelét. Nagy József üzenetében kitért arra, hogy sok egyéb feladat mellett a civil szervezet 500 fő étkeztetéséért is felel. A  anyagi nehézségek miatt gyakran az állományban levő dolgozók bérét nem tudják kifizetni, ezért karácsony táján különösen hálásak minden támogatásért. Végül köszönetét fejezte ki az előadóknak és a hallgatóságnak.

A koncerten 12 zenész adta elő a színesen összeállított zenei műsort. Az énekhang mellett hét különböző hangszer szólalt meg az este folyamán. Többek közt olyan ismert zeneszerzők művei hangzottak el, mint Vivaldi, Bach, Dvořák, Beethoven, illetve a magyarokat külön említve Kodály Zoltán, Liszt Ferenc és Farkas Ferenc. A program igazi élmény volt, egymás után éltük át a lassúbb, melankolikusabb zene hullámzását és a vidám, táncos hangulatú muzsika pörgős ritmusait, a templomi orgona és harsona ünnepi zengésétől elindulva a zongora, hegedű és cselló játékán át a fagott és harmonika különleges hangzásáig.

 

Az este különösen szép zárása volt Kodály Zoltán Magyar rondója. Szinte lehetett hallani, ahogy a hallgatóság fejben együtt dúdolja  a jól ismert magyar népdalt: " Erdő, erdő, erdő, marosszéki kerek erdő..."

A jótékonysági koncerten összegyűlt pénzt a lelkészség örömmel juttatja el a Zentai Caritas javára.

Jó érzés úgy kezdeni a karácsonyra való felkészülést, hogy közösen segítettünk több rászorulónak, így tettekre váltva a misén is elhangzott szentírási részt: "Mert éhes voltam és ennem adtatok, szomjas voltam és innom adtatok".