Adventi Családi napok Manchesterben

/ Szivós Kata Dóra /
szivos.kata.dora képe
A Zsigmond Király Magyar Iskola decemberi rendezvényei elsöprő sikert arattak. A Mikulás manóinak interaktív mesekoncertje közel száz nézőt invitált egy egész napos családi programra, kézműveskedéssel, táncházzal, valamint aTélapó látogatásával. Az adveni időszak következő nyílt napjára a manchesteri főkonzul mellett Trafford polgármester asszonya is ellátogatott.
Adventi Családi napokAdventi Családi napokAdventi Családi napokAdventi Családi napok

2023. december 2-án került megrendezésre a tanév első nyílt napja, ahol az érdeklődők nem csak az Iskola mindennapjaiba nyerhettek betekintést, hanem egy interaktív mesekoncerten keresztül, magával a Mikulással is találkozhattak. Délelőtt ötféle kézműves foglalkozáson vehettek részt a gyermekek és a szülők, majd ünnepi lakoma következett, ahol a vendégek friss kalácsot és meleg kakaót fogyaszthattak. A rendezvényen tiszteletét tette Dr. Riskó-Nagy László manchesteri főkonzul, aki Bartha Miklós megbízott igazgatóval közösen köszöntötte a résztvevőket, hisz a rendezvény szoros együttműködésben valósulhatott meg Magyarország Főkonzulátusa Manchester-rel (Hungarian Consulate Gen. Manchester).

A komplex vizuális kézműves foglalkozásokat követően, illetve miután mindenki elfogyasztotta a finom ételeket, egy másfél órás interaktív mesekoncert vette kezdetét, melynek én voltam az eszmei megálmodója és Bíró Alberttel közösen valósítottuk meg a rendezvényen. Mindketten gitároztunk és énekeltünk, valamint a Mikulás manóikén egy egész mesén vezettük végig a gyerekeket, nézőket, melynek a csúcspontja a Mikulás érkezése volt. A mesekoncerten a gyermekek, szülők önfeledten énekeltek, kacagtak, majd türelemmel várták, hogy mindenki átvegye az ajándékát a Télapótól. A családi napon 50 gyermek és nagyjából 100 felnőtt vett rész, így nem meglepő, hogy ez az elmúlt évtized egyik legnagyobb és legsikeresebb eseménye volt az Iskola történetében.

A Zsigmond Király Magyar Iskola növendékeinek és tagjainak nem kellett sokat várni a következő meghitt és grandiózus eseményre, hiszen december 16-án karácsonyi nyílt napot hirdettünk. Ez sokkal bensőségesebbre sikerült, mint a december 2-i rendezvény, de ez is volt a cél. Ez alkalommal csak az Iskola jelenlegi diákjai, szülei és a manchesteri Főkonzulátus, valamint Trafford polgármester asszonya vett rész. A program közös éneklésből, táncházból, kézműves foglalkozásokból és karácsonyi diavetítésből állt. De nem maradt el a karácsonyfa díszítés és a közös lakomázás sem a Szeretet asztaláról, amihez minden résztvevő hozzájárult. Nagy öröm volt, hogy erre a különleges alkalomra iskolánk alapítója, Bartos Gábor is ellátogatott és nagylelkű adományával tovább emelte a program színvonalát. Vendégeink kötetlen beszélgetés keretében ismerkedhettek meg iskolánk 10 évének történetével Bartha Miklós megbízott igazgató előadásában, miközben megkóstolhatták a hagyományos magyar karácsonyi finomságokat: a diós és mákos bejglit és a sajtos pogácsát.