1956-os megemlékezések Genfben és Svájc nagyvárosaiban

A SoulAir kamarakórus svájci turnéja

/ Rengei Boglárka /
rengei.boglarka képe
Az idén Genfben és további három svájci nagyvárosban zajló 1956-os megemlékezések során egy különleges díszvendég, a Budapesti Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola gyermekkórusa lépett fel, ugyanis szerveztem nekik egy négy állomásos svájci turnét. A SoulAir kamarakórus Svájc négy legnagyobb magyarlakta közösségében adott koncertet a közreműködésemmel: Bernben, Genfben, Bázelben és Zürichben.
Ünnepi műsor Magyarország Berni NagykövetségénElőkészületek a Genfi ENSZ Misszió fogadásáraDr. Horváth Zsuzsanna nagykövetasszony felkonferálja a kórust a diplomata közönségnekCsaládias koncert a fogadócsaládoknak a Cointrin-i kápolnában

Október 19-én, csütörtökön 18:30-kor debütált a kórus a Magyarország berni nagykövetségén szervezett fogadás alkalmával, mely a csodás belvárosi Hotel Bellevue Palace-ban zajlott. Az ünnepi műsor részeként beszédet mondott Magyarország előző berni nagykövete, Prőhle Gergely, aki egyben 2006 óta a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője tisztséget is betölti; valamint Roger Köppel, a Svájci Parlament Nemzeti Tanácsának tagja. A beszédek végén a kórusé volt a színpad, akik egy fél óra alatt hangjukkal és megkapó személyiségeikkel elkápráztatták a mintegy kétszáz fős közönséget. Műsoruk részeként elénekelték többek között az Elindultam szép hazámból-t, melyet a Kodály-emlékévre tekintettel Kodály Zoltán Zöld erdőben-je követett, ezek után Gounod-Bach-tól hallhattuk a híres Ave Maria-t. Mindezek után J. Rutter Mély csend-je kövezkezett, végül pedig C. Franck Panis angelicus című emelkedett hangulatú művével fejezte be Molnár Mónika kórusvezető a programot.

A szervezett ütemterv nagyon szoros volt, így október 20-án, pénteken már Genfben kellett három koncertet adnia a kórusnak. Az első kettőt Magyarország Állandó ENSZ Képviseletén hallhatták először a nemzetközi, másodikként pedig a magyar diplomaták, akik a nemzeti ünnep alkalmából a magyar misszió vendégei voltak. Ezután pihenésként beiktattunk egy kellemes városnézést, mely során felvezettem a gyerekeket és kísérőtanáraikat a Genfi-tó partjáról a hangulatos óvárosba, ahol még süteményezni is volt időnk. Este pedig igyekeztünk a Kulturális Központba, ahol a fogadócsaládok várták a kis lurkókat, hogy nekik is megmutassák hihetetlen tehetségüket, valamint, hogy hazavigyék őket a szállásukra. Itt az előzőeken felül elhangzott L. Delibe O salutaris hostia című fiúszólóval kísért varázslatos darabja, majd a könnyedség jegyében L. Cohen Hallelujája, Révész Sándortól a Vigyázz a madárra, zárásként pedig az Oscar-díjas rövidfilm betétdala: Balázs Árpádtól a Bodzavirág. Miután mindenki elmondta köszönetét és átadta kedves ajándékait a kórus és a Kulturális Központ tagjai közül, még volt egy kihagyhatatlan ráadás a kórus tarsolyában: személyes kedvencem, a Muzsika hangja című musical-ből a Dórémi. A kórus ellenállhatatlan hangulatot teremtett, meghatódva kívántunk egymásnak jó éjszakát és sietett haza minden család megvacsoráztatni a kórustagokat.

Másnap reggel, október 21-én, szombaton már indult is a kórust szállító busz Bázelbe, ahol 17:00-tól léptek fel a fiatal tehetségek először a Bázeli Magyar Egyesület koszorúzásán, majd pedig 18:00-tól az ünnepi megemlékezésen a Basler Münstersaal-ban. Mivel Bázelben nincs kellően nagy magyar közösség, hogy a gyerekeket elszállásolják, így a fellépés végén indult is tovább a csapat Zürichbe, hogy az ottani magyarok családoknál éjszakázzanak.

Október 22-én, vasárnap egy délelőtti múzeumlátogatás után 13:30-tól a zürichi 1956-os emlékünnepély keretében, a Bruder Klaus Egyházközség nagytermében léptek fel a gyerekek, 15:00-tól pedig önálló koncertet szervezett nekik Szántó-Molnár Terézia.

Köszönjük szépen a SoulAir kamarakórusnak és vezetőjüknek, Molnár Mónikának, hogy ekkora élményt szereztek a svájci magyaroknak, reméljük, ők is legalább annyira élvezték ezt a pár együtt töltött napot, mint mi!