"Versben mondom el..."

avagy: így emlékeztünk meg a magyar költészet napjáról az egyesült királyságbeli magyar közösségben

/ Cservák Mária /
cservak.maria képe

A karantén, a vírushelyzet és a személyes találkozás szünetelésének ellenére április 11-én mi is megünnepeltük a magyar költészet napját mind a cardiffi, mind pedig a tágabb értelemben vett, egyesült királyságbeli magyar közösségben, csak éppen online formában. mégpedig közös videóverslánc segítségével.

A verslánc ötletét április elején álmodtam meg, az álmot pedig hamarosan megvalósítás követte: plakátot készítettem, felhívó szöveget írtam, majd meghirdettem a pályázatot mind a saját, cardiffi magyar közösségünkben, mind más magyar közösségekben, magyar olvasóklubokban is.

A felhívás lényege az volt: április 10-ig küldjön be minden jelentkező egy saját készítésű videót, melyen magyar verset, vagy versrészletet mond el, s ezt én április 11-re, a költészet napjára összevágom egy nagy közös videóvá. A rövid pályázati idő ellenére is sokan éltek a lehetőséggel, összesen 14 videó érkezett a pár nap alatt, melyet aztán videószerkesztettem és közzétettem számos magyar közösség és olvasóklub oldalán, csoportjában.

Nagy örömömre sikert is aratott, rengetegen kedvelték és osztották meg, s ezáltal a Cariddi Magyar Kulturális Fórum oldala is nagy nézettséget kapott, az oldalon közzétett vervideó 24 óra alatt 10 ezres nézettséget ért el. De a legnagyobb öröm számomra még is az, hogy a verslánc-kezdeményezés által a krantén ellenére is közösen ünnepelhette együtt a nagy-britanniai magyar közösség a magyar költészet napját, méghozzá ebben a rendhagyó, verses formában.

A költészetnapi videó az alábbi linken érhető el: 

https://www.facebook.com/watch/?v=512747832751700

 

A videóanyaghoz hasonló címen cikk is tartozik.