Magyarok Dél-Amerika-szerte, október 23-án

LATIN-AMERIKA MAGYAR KÖZÖSSÉGEINEK ‘56-OS MEGEMLÉKEZÉSE

/ Vágási-Kovács Anna /
vagasi.kovacs.anna képe

Idén a Kőrösi Csoma Sándor Programnak hála Latin-Amerika magyar közösségei Argentínában, Brazíliában, Chilében, Mexikóban, Paraguayban, Uruguayban, és Venezuelában együtt, online műsorral tisztelegtek 1956 hősei előtt.

Identitásunk megőrzésének egyik fontos táplálója a történelmi sorsközösségünkre való közös emlékezés. Ahogyan Babits Mihály írta: "Az emberi öntudat alapja az emlékezet, a nemzeti öntudaté a történelmi emlékezet." Ehhez híven, idén október 23-ára — egyedülálló módon — együtt készültünk; Argentínától Venezueláig mindenki helyet kaphatott a műsorban. Voltak, akik versmondással, voltak, akik a fotóalbumok féltve őrzött kincseivel, voltak, akik a saját, családi ’56-os történetük megosztásával, a személyesen átélt forradalmi események felidézésével, voltak, akik énekkel, hegedűszóval, voltak, akik rajzzal, és voltak, akik a közösségeik ’56-os megemlékezéseit felidézve, nosztalgiázva vették ki a részüket a megemlékezésből, amit Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntője nyitott. 

Olyan műsort szerettem volna szerkeszteni, ami mindenkié; mindenki a magáénak érzi, és mindenkihez szól; a szívhez szól. A visszajelzésekből merem állítani, hogy sikerült. Néhányat idézek közülük.

"Gratulálunk a szervezőknek és résztvevőknek! Nagyon méltó és megható megemlékezés!!!"  /Duna Táncegyüttes/

"Csodálatos. már két órája és nem unjuk meg köszönjük a nagyszerű alkotást. Közösség. Szeretet. Lelkesedés" /Balogh Kovács Judith/

"Mennyire messze vagyunk egymástól, de mégis EGYÜTT vagyunk. Büszke vagyok hogy Magyar vagyok." /Piller Gedeon/

"Szenzációs volt!!!!!!!!!" /Iuc István/

LATIN-AMERIKA MAGYAR KÖZÖSSÉGEINEK ‘56-OS MEGEMLÉKEZÉSE