Magyar hősök napja

Megemlékezés Buenos Airesben

/ Wack Krisztina Mária /
wack.krisztina.maria2024 képe

Minden év májusának utolsó vasárnapján tartják Magyarországon a magyar hősök emléknapját. Buenos Airesben is már 67 éve emlékeznek meg hőseinkről. Az idei ünnepségen jelen volt Dr. Kveck Péter, Magyarország argentin nagykövete, első beosztott Dr. Kalydy Vanda, Zsonda Márk magyar közösségi diplomata, az AMISZ és Magyar Intézmények vezetői.

Továbbá részt vett Dr. Juan Gastón Santos, az Argentin Közösségek Szövetségének elnöke, Leonardo Andrés Evangelista alezredes, a Nemzeti Katonai Főiskola igazgatójának képviselője, Germán Lehrke, az Argentín-Német Szövetségek Szövetségének elnöke, Martha Schultheis és Matías Storni, a Buenos Aires-i Német Evangélikus Gyülekezet vezetői, valamint az Alpin Egylet képviselői.

Zászlók és küldöttségek bevonulása, illetve trombitaszó indította az eseményt, majd a közönség elénekelte az argentin himnuszt. Dr. Kveck Péter magyar nyelvű beszéde után Tóth János, az AMISZ alelnöke, tartott megemlékezést spanyolul. Három magyar népdalt adtak elő a Zrínyi Ifjúsági Kör tanárai a közönség kíséretével.

Gyulai Pál "A hősök sírja" című versét Wack Krisztina, a Körösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa szavalta el, majd Nt. Miraz Gabriel lelkész mondott imát az egyházak nevében spanyol nyelven. Az esemény koszorúk elhelyezésével, a takarodó elhangzásával az elhunyt hősök tiszteletére, valamint a magyar himnusz közös éneklésével zárult. Végül a zászlók és a küldöttségek kivonulása után csoportképet készítettek.

Magyar hősök napja – megemlékezés Buenos Airesben