Fókuszban a Villa Angela-i magyar közösség

1. rész: Bemutatjuk a Villa Angela-i magyar közösséget: interjú Ichi nénivel életútról, magyarságról, dobostortáról

/ Dr. Martí Tibor /
marti.tibor képe

Ösztöndíjas tevékenységem fontos része, hogy a helyi magyar közösség tagjaival interjúkat készítek, amelyek sorozatba fűzve jelennek meg. A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2020-at az erős magyar nemzeti közösségek éveként jelölte meg: az interjú-sorozat kapcsolódik ehhez a tematikához, mert olyan személyeket mutat be, akik fontos szerepet töltenek be a helyi magyar közösségekben. Többen közülük évtizedek óta tagjai közösségüknek, személyes történeteik, tapasztalataik az egyéni és a közösségi identitás megőrzésének példái.

A nézők az interjúsorozatból megismerhetik a chacói – Villa Angela-ban és Coronel Du Graty-ban élő – magyar közösség több tagjának személyes életét. A megszólalók bemutatják életútjukat, kötődésüket a magyarsághoz és a helyi magyar közösséghez. Elmondják, felmenőik hogyan kerültek Argentínába és saját tevékenységükről is vallanak.

Griselda Szalma, azaz Ichi, ahogy Őt Argentínában, Villa Angela-ban ismeri mindenki, a távoli Chacóban élő magyar közösség népszerű, kedvelt tagja. A sorozat első részében őt szólaltattuk meg először spanyol, majd magyar nyelven. A videóinterjúban mesél családjáról és saját életútjáról is: megismerhetjük a Kárpátaljáról, Makkosjánosiról a trianoni békediktátumot követően kényszerűségből Argentínába kivándorló nagyapa, Faggyas Simon sorsát is. A beszélgetésből az is kiderül, hogy Villa Angela-ban hogyan lehet magyar finomsághoz jutni: Ichi évtizedek óta, saját receptje alapján készített dobostortájának ugyanis sokunk véleménye szerint nem lehet ellenállni.

Ichi idén töltötte be 80. születésnapját, mely alkalomból archív fotókból összeállított fotóalbummal és magyar versekkel köszöntöttem.

Köszönetet mondok Nagy Örs ösztöndíjas társamnak a videó elkészítésében nyújtott értékes segítségéért!

A Villa Angela-i magyar közösség - Interjú Ichi nénivel életútról, magyarságról, dobostortáról