III. Zoom to Canada

Tavaszi tábor a kanadai Cambridge-ben

/ Illési Luca Mirjam /
illesi.luca.mirjam képe

Az idei tavaszi szünetben – immár harmadik alkalommal – rendezték meg a Zoom to Canada magyar médiatábort. Az előző évekhez hasonlóan a tábor lehetőséget adott arra, hogy a résztvevők szakszerűen ismerkedjenek a fotózással, vágással és különböző filmes technikákkal. A tábor helyszíne a Cambridge-i Kossuth Ház volt, ahová Kitchenerből, Guelphből és Hamiltonból is érkeztek gyerekek.

A tábor résztvevői 4-14 éves korú gyerekek, így már a hét első napján három csoport alakult korosztályok szerint. A legkisebb korosztály A farkas és a hét kecskegida c. mesét kapta, hogy a hét folyamán felkészüljenek és színpadra vigyék a mesét. A középső korosztály Egyszer volt Budán kutyavásár c.  Mátyás király-mesét választotta. A nagyok pedig már az első naptól fogva felvételeket, interjúkat készítettek. Hétfőn vendég volt Kralovanszky Balázs fotós, aki Torontóból érkezett, hogy előadást tartson a fotózás történetéről, valamint a jó fotó készítésének alapjairól is tanította a résztvevőket.

Kedden-szerdán a csoportok feldolgozták a meséiket: a kedvenc jelenetekről, szereplőkről szebbnél-szebb rajzok, bábok készültek. Ezután elkezdődött a saját jelmezek készítése, a szövegek tanulása és a színpadi próbák. Minden szereplő lelkesen és ügyesen vett részt a mesék előadásában. Gyorsan tanulták a szövegeket és a színpadi helyüket.  A Kanadai Magyar TV-nek dolgozó KCSP ösztöndíjas, Csibi Balázs, ezalatt a nagyoknak segítette elmélyíteni tudásukat; készültek a felvételek, képek, interjúk, stop motion-kisfilmek. Nemcsak a nagyok, a kisebbek is kedvet kaptak a fotózáshoz, így a hét folyamán mindig volt idő, hogy ők is próbálhassák szárnyaikat.

A hét programjait színesítette a közös pizza-sütés, ahol minden gyerek lelkesen részt vett, így igazán finom ebédünk lett! Szerdán néptáncot is tanultak a gyerekek; nagyon gyorsan és ügyesen megtanulták a moldvai táncot. Emellett maradt idő a játékra, a magyar népmesékre, pingpong-mérkőzésekre, és az udvar felfedezésére is.

Csütörtökön a két csoport előadta a meséket. Ügyesen játszották szerepeiket és szépen mondták a magyar szövegrészleteket. A legnagyobbak felvételt készítettek az előadásokról, hogy később megvágják és visszanézhető legyen.

Izgalmas, élménydús tábor zárult pénteken. Többen már most jelezték, hogy jövőre is jönnek. A tábor végén – megérdemelten – minden résztvevő elismerő oklevelet és kis ajándékcsomagot vihetett haza.

 

Felvétel készülAlkotásPingpongA legkisebbek is fotóznakTanulásUdvari játékMesehallgatásMosolyElőadásra készülveValami készülSzereplőOsztozkodásKészül a pizzaKészül a pizzaKészül a pizza csoportkép