"Más utakon" Ady Endrével Hollandiában.

Hoeks-Györky Zsuzsa előadása a Hollandiai Mikes Kelemen Körben

/ Szvák Anna /
szvak.anna képe

2020. január 26-án tartotta meg az év első összejövetelét a Hollandiai Mikes Kelemen Kör, melynek előadója Hoeks-Györky Zsuzsa, a Hollandiai Magyar Szövetség alelnöke, a Hungaria Club 1929 titkára volt. Előadásának címe: „Más utakon, Ady Endre 100 éve – 100 év múlva”.

A költő halálának 100. évfordulója tiszteletére megrendezésre kerülő és válogatott verseiből összeállított megemlékezést már tavaly decemberben, a Vianeni Magyar Otthonban is meghallgathatta az irodalomszerető közönség, de az érdeklődésre való tekintettel az előadás kibővített változata megrendezésre került Hágában is.

Hoeks Györky Zsuzsa átfogó képet festett elénk Ady életéről, többek között a kortársakhoz fűződő viszonyáról, a Nyugatban betöltött szerepéről, duhaj életmódjáról, szerelmeiről, Istenhez és a halálhoz fűződő viszonyáról.  Számos, épp az előadás kontextusához illeszkedő Ady vers felolvasával illusztrálta az életrajzi és történelmi áttekintést. A versek keletkezési hátterét megismerve, egészen új rétegeit ismerhettük meg a költő életművének.

A megemlékezés második, interaktív felében a hallgatóság olvashatta fel egy-egy kedvenc Ady versét és oszthatta meg a többiekkel ehhez fűződő viszonyát, gondolatait, további hozzászólásokra ösztönözve ezzel a közönséget.

 

Ha Ady Endre hallotta volna, hogy 100 évvel halála után, Hollandiában, Hágában, egy csapat magyar hogyan boncolgatja lelkesen szavait, akkor biztosan önelégülten dől hátra székében és kortyol bele a borába.

Hollandiai Mikes Kelemen KörHoeks-Györky ZsuzsaAdy EndreSzilágyi Árpád és Hoeks-Györky Zsuzsa