Ünneplőbe öltözött a december Southenden

Így telt 2019 utolsó hónapja Southenden

/ Nagy Márta Zsuzsa /
nagy.marta.zsuzsa képe

Több, ünnepi hangulatú rendezvénnyel zárult 2019 a Southendi Magyar Közösségben. Adventi Koncert, Mikulás Ünnepség, Karácsonyi Vacsora és Szilveszteri Mulatság várta a magyar kultúra, illetve magyar ünnepek iránt érdeklődőket, valamint azokat, akik magyar ételeket fogyasztva, magyar zenéket hallgatva szerettek volna karácsonyozni és újévet köszönteni.

Advent első vasárnapja 2019-ben december 1-re esett, amelyet a közösség egy Adventi Koncerttel ünnepelt meg. A koncerten a Southendi Magyar Dalárda kórusa és Bacsó Mátyás, zongorista-énekes lépett fel. A másfél órás előadás után, melynek keretében különböző magyar karácsonyi énekek, zongoraművek és néhány külföldi musicaldal is hallható volt, adventi kézműves foglalkozás fogadta az érdeklődőket. Továbbá ezen az alkalmon jótékonysági süteményvásárral is készültünk, melyből a befolyt összeget a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány rászorulóinak ajánlottuk fel. A Southendi Magyar Közösség összetartó erejét az is méltón bizonyítja, hogy rengeteg süteményfelajánlás érkezett, sokan sürögtek-forogtak a konyhában a fentebb említett nemes ügy érdekében.

A Montágh Imre Southendi Magyar Iskola és Óvoda 2019. december 7-én Mikulás Ünnepséget szervezett a Southendi és Southend környéki magyar gyermekek és szüleik számára. A rendezvényre a Mikulás is ellátogatott kis segítőivel: a krampusszal és elf manóval, hogy a megjelent gyerkőcök számára kiossza a mikuláscsomagokat. Volt közös éneklés, verselés, télapóról szóló mese, valamint a Mikulástól való búcsúzás után karácsonyi kézműves foglalkozás. A kicsik és nagyok kipróbálhatták kreativitásukat a dekupázs technikával, amellyel karácsonyi mécsestartót készíthettek otthonra, valamint belekóstolhattak a mézeskalácsdíszítés rejtelmeibe. A nagy munkában megéhezett korgó gyomrokra is gondolt a Mikulás, ugyanis Mikulás Büfé keretében rizseslecsó, gombás-tejszínes csirkeragu, és mákos desszert várta az éhes szájakat. Az eseményen a Southendi Magyar Könyvtár is képviseltette magát különböző felajánlott gyermekkönyvekkel és játékokkal, melyeket tombolán lehetett megnyerni.

A hónap harmadik rendezvénye a Karácsonyi Vacsora volt, amit 2019. december 21-én tartott meg a közösség, immáron nyolcadik alkalommal. Svédasztalos ünnepi vacsorával, tombolasorsolással, illetve karácsonyi bulival készültek a szervezők és a lelkes önkéntes közreműködők, hogy a több mint 100 főből álló vendégsereg minél jobban érezze magát. Az esemény igazi ünnepi, meghitt, összetartó családias hangulatban telt.

S végül, de nem utolsósorban azoknak, akik nem Magyarországon köszöntötték az újévet, a közösség egy fantasztikus Szilveszteri Mulatságot szervezett a Balatoni Nyár jegyében, retró büfével megspékelve. A hajnalig tartó fergeteges hangulatról a Hundergrand zenekar akusztikus koncerttel, illetve a közösség lemezlovasa pörgős magyar slágerekkel gondoskodott.

A Southendi Magyar Közösség rendezvényei úgy, mint az elmúlt években, 2019-ben is rendkívül színvonalasra sikerültek. Ezen mezsgyén haladva a közösség vezetői, illetve a lelkes önkéntesek továbbra is arra törekednek, hogy mind oktatásban, mind pedig kultúrában, hagyományokban gazdag élvezhető, értékes programokat hozzanak létre a jövőben is a Southendi és a Southend környéki magyarok számára.

Friss lendülettel, újabb izgalmas ötletekkel és programokkal a tarsolyunkban indulunk tovább az úton, Isten hozott 2020!

 

 

Adventi Koncert plakátSouthendi Magyar Dalárda az Adventi KoncertenAdventi KoncertAdventi KoncertAdventi Koncert süteményadományokMikulás ÜnnepségMikulás Ünnepség, közös éneklés a TélapóvalMikulás Ünnepség, meseolvasásMikulás Ünnepség, az Igazgyöngy Alapítvány számára szóló adománygyűjtés felhívó plakátjaMikulás BüféMikulás Ünnepség, mézeskalácsdíszítésMikulás Ünnepség, mécsestartó készítésMikulás Ünnepség, a Southendi Magyar Könyvtár felajánlásai a tombolára