Népdallá vált Petőfi-versek március idusán – zenés-verses est Manchesterben

/ Rakitai Réka /
rakitai.reka képe

Március 11-én szombaton a Zsigmond Király Magyar Iskola és a Manchesteri Magyar Közösség szervezésében egy zenés-verses est keretében emlékeztünk meg a 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról.

Az ünnepi műsort Móser Zoltán „De szeretnék csillag lenni az égen…” Népdallá vált Petőfi-versek című könyve inspirálta. A szerző külön köszöntő szöveget küldött az előadás bevezetőjeként. Célja a könyv megírásával az volt, hogy „Petőfi Sándor örökségét népszerűsítse, tudatosítsa”. Meggyőződése, hogy Petőfi „a dalokon keresztül kapcsolódott igazán a néphez, mert számos Petőfi-verset énekelve tanultak és őriztek meg”. Ezáltal sok olyan Petőfi-írás olvasható, amelynek azután népdal formája is ismertté vált. Erre játszott rá az előadás mindkét műfaj egymás utáni megjelenítésével.

Az est folyamán olyan témák bontakoztak ki mint hazaszeretet, ragaszkodás, barátság, szerelem, csalódás, veszteség, búcsú – mindezek a líra műnemének és a népzene műfajának találkozásában. Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére a két poéta baráti levelezéseiből is elhangzott néhány részlet. Közreműködött Csige Ildikó, Rakitai Réka, illetve Rőmer Ádám, Ferencz Tamás, Lovászi András és Alilovic Gojko, azaz a Folktone Banda.

A műsor zárásaként Szakály Éva néni ez alkalomra írt, megrendítő Számonkérés Európától című versét olvasta fel, majd közös éneklésre invitáltuk a résztvevőket: a Kossuth Lajos azt üzente… kezdetű nótát egy emberként dalolta mindenki.

Ezúton is köszönjük szépen Szakály Éva néni felajánlását és segítségét az előadás díszletének biztosításáért, illetve a Folktone Banda zenei kíséretét.

Fotók: Kovács Lili

Az előadást hirdető plakátDíszlet: egyedi, kézzel festett bútorokDíszlet: tulipános ládapiros-fehér-zöldKépek az előadásrólKépek az előadásrólKépek az előadásrólKépek az előadásrólKépek az előadásrólKépek az előadásrólKépek az előadásrólKépek az előadásrólKépek az előadásról