Advent harmadik szombatján a méz körül forgott minden a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesületnél. Mézeskalács, mézesbödön, méhviaszgyertya készítéssel, és izgalmas méhészeti előadással hangolódhattak karácsonyra a bécsi magyar családok.
Az idén újdonság volt, és nagy sikert aratott a mézesbödön készítés agyagból. Apáti Zoltán, fazekas Sümegprágából érkezett hozzánk, hogy a vállalkozó szelleműeknek bemutassa, hogyan lehet agyagedényeket készíteni. A fazekastól gyönyörű mézeskalácsra hasonlító karácsonyfadíszeket is lehetett vásárolni.
Nem maradhatott el a karácsony előtti készülődés meghatározó eleme a mézeskalács sütés sem. A gyerekek, és szüleik, Piszker Ágnes, mézeskalács készítő útmutatásával dekorálták a süteményeket. Aki kedvet kapott a kézműveskedéshez, azok számára jó hír lehet, hogy Ági egész évben tart Bütykölde foglalkozásokat kedd délutánonként.
A Mézelődésre látogatók kipróbálhatták, milyen sütés előtt különféle magvakkal díszíteni a kalácsot, valamint azt is, hogy sütés után hogyan lehet hagyományos népi mintákkal dekorálni az ízletes süteményeket. Akik kíváncsiak a tökéletes mézeskalács receptjére megtalálhatják az AMAPED által kiadott Benedek Elek tankönyvben.
Erdélyi Tibor méhész szakmérnök Győr-Ménfőcsanakról utazott Bécsbe idén is, hogy előadásával kisebbeket nagyobbakat egyaránt elvarázsolt. Olyan érdekességeket hallhattunk a méhekről és a méhészetről, amelyeket nem is gondoltunk volna: „És tudta például, hogy egy méhnek öt szeme van?” Vagy hogy egy tapasztalt méhész pontosan meg tudja állapítani, az év mely szakában járunk, az alapján, hogy éppen milyen növények virágoznak.
Az előadás után mézet kóstolhattak a résztvevők, illetve vásárolhattak is. A vállalkozó szelleműek méhviaszból gyertyát, és díszeket önthettek, mely páratlanul szép kézzel készített ajándék karácsonyra.
A Mézelődés új színt hozott a karácsonyi felkészülésbe, és a résztvevőknek izgalmas élményeket kínált. Garantált volt a jó hangulat a mindent átható méz, és mézeskalácsillatban.