Március 15-i megemlékezés és 90 éves évforduló Hollandiában

/ Szvák Anna /
szvak.anna képe

A hagyományhoz híven, 1929 óta mint minden évben, így most is sor került az 1848-1849-es Magyar Forradalom és Szabadságharc emlékünnepségére az Országos Magyar Bál keretében Hollandiában. Ezt, a mindenki által várt társadalmi eseményt az amszterdami Hungaria Club 1929 rendezi, a hatvanas évektöl  a Hollandiai Magyar Szövetséggel karöltve. Ebben az évben az ünnepélyt 2019. március 16-án rendezták meg, az Amszterdam közelében fekvő Haarlem városában, a Sociëteit Vereeniging elegáns épületében, amely méltó helyszíne volt a megemlékezésnek.

Az idei alkalom különleges volt azért is, mert 2019-ben ünnepli az amszterdami Hungaria Club 1929 a 90 éves fennállását. Az est házigazdája, Kántás Pál, a Hungaria Club 1929 elnöke emlékezett meg a Club történetéről, valamint Jan Hoeks által rendezett fotó- és archív kiállítást tekinthették meg a vendégek a Club elmúlt 90 éves történetéről.

A megemlékezés a Himnusz közös eléneklésével kezdődött. A Hollandiai Magyar Szövetség meghívására a Miniszterelnökségtől Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nevében Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető mondott ünnepi beszédet. Hoeks-Györky Zsuzsa, a Hungaria Club 1929 titkára, a Hollandiai Magyar Szövetség alelnöke előadásában Petőfi Sándor: Nemzeti dal című versét hallgathattuk meg. Dr. Kocsis András, Magyarország nagykövete tolmácsolta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ünnepi üzenetét, és rövid beszédben méltatta a márciusi eseményeket.

Pacsura Dávid és Mariëlle van Luijk verbunkos tánccal nyitották meg a bált. Ezután vette kezdetét a táncos-zenés vacsora, amelyen a muzsikát a Budapest Gipsyband szolgáltatta, Váradi Tamás vezetésével. Az ünnepi műsor során énekelt Kirkósa Orsolya operaénekes. Liszt Rókatáncát és Monti Csárdását Manó Snijders (zongora) és Orsaya Hertzinger-Snijders (fuvola) adták elő.

Az est kellemes szórakozással, tánccal, nótázással telt el, sokan még a tombolán is nyertek. Az Országos Magyar Bál  hajnalig tartó tánccal zárult.

Kántás PálPirityiné Szabó JuditHoeks-Györky Zsuzsadr.Kocsis AndrásManó Snijders (zongora) és Orsaya Hertzinger-Snijders (fuvola) Pacsura Dávid és Mariëlle van Luijk Magyar bálKirkósa Orsolya és a Budapest Gipsyband Spontán ének Kovács Katával és Kirkósa OrsolyávalMagyar bál körtáncMonarchia Vendéglő - ünnepi vacsora