Kettős megemlékezés október 6-án a londoni Szent István Házban

Tisztelgés az aradi vértanúk és Sík Sándor papköltőre emléke előtt

/ Cservák Mária /
cservak.maria képe

2019. október 6-án kettős megemlékezésre került sor a londoni Szent István Házban: a Nemzeti Gyásznap révén nem csak az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtünk, hanem Sík Sándor papköltő születésének 130. évfordulójáról is megemlékeztünk. A verses-zenés irodalmi délután az MKPK Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálata, a Magyarok Nagyasszonya Angliai Magyar Római Katolikus Főlelkészség, a Szent István Ház – ARKME Egyesület és az 50. Kossuth Lajos Cserkészcsapat közös szervezésében valósult meg.

A megemlékezést megelőző, szokásos vasárnapi szentmisén Csicsó János atya felolvasta Sík Sándor Te Deum című versét, majd a műsort megnyitó köszöntőszavaiban Sík Sándornak a magyarságról megfogalmazott gondolatait idézte ráhangolásképpen.

Sík Sándor a magyar cserkészmozgalom egyik alapítója volt és a cserkészinduló is az ő nevéhez fűződik, ezért a londoni 50. Kossuth Lajos Cserkészcsapat jelenlévő kilenc tagja, élén Forgách Lóránd cserkészparancsnok-helyettessel közösen énekelték el a cserkészindulót a papköltő emlékének tisztelegve.

Ezután az 1 Plusz 1 Misszió program rövid ismertetését hallhattuk, melyet az Aradi őszi dal és Ady Endre Október 6. című költeménye követett. A versek után a gyertyagyújtási ceremónia következett. A 14. gyertyát a műsorban is közreműködő Fehérváry Lilla előadóművész gyújtotta meg Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnöke emlékére, akit szintén 1849. október 6-án lőtték agyon Pesten. Eközben Aranyosi Ervin Az aradi vértanúk emlékére című versét hallhattuk Varga Gabriella tolmácsolásában.

Az ezt követő 13 gyertya meggyújtását pedig a vértanúhalált halt Aradi Tizenhárom tiszteletére egyenként a közönség soraiból lobbantotta lángra tizenhárom személy, miközben Cservák Mária, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa felolvasta a kivégzett honvédtisztek legfontosabb életrajzi adatait, utolsó szavait, gondolatait. A 13. gyertya meggyújtása után Varga Gabriella, a műsor szervezője és közreműködője egy szál fehér rózsát helyezett el a gyertyák elé.

Végezetül Cservák Mária tolmácsolásában Sík Sándor kereszténységről megfogalmazott gondolatai is elhangoztak, majd Fehérváry Lilla énekes-dalszerző előadóművész az alkalomra összeállított vers és dalcsokra következett, melyben Sík Sándor költészete mellett a 100 éve meghalt Ady Endre és a 90 éve született Gérecz Attila mártírköltő műveiből is ízelítőt kapott a közönség. Zárásképpen a jövő évi Eucharisztikus Kongresszusról hallhattunk fontos információkat, majd a jelenlévők közösen elimádkozták a Mennyei Atyánk, minden élet forrása kezdetű imát és elénekelték együtt az 1938-as budapesti kongresszus himnuszát, a Győzelemről énekeljen kezdetű éneket.

csicso_janos_atyalondon_4_cservak_maria_kcsp_osztondijas.jpglondon_5_varga_gabi.jpglondon_8_fehervary_lilla.jpglondon_7_cserkeszek.jpglondon_9_csoport1.jpg