Juharszirup-készítés, avagy a tavasz első jele Québecben

Cabane à sucre Constantin, St-Eustache, Québec

/ Nemes Csilla Szidónia /
nemes.csilla.szidonia képe

Újabb kedves meghívásnak tettek eleget a montreali KCSP ösztöndíjasok: a Magyar Otthon (Foyer Hongrois) lakóinak a társaságában 2019. március 14-én, gyönyörű napsütés kíséretében ellátogattak egy cukorkunyhót (franciául: cabane à sucre, angolul: sugar shack) működtető család farmjára.

Kanadában, azon belül is Québec tartományban, nem a tavaszi virágok illata, hanem a juharfa nedvkeringésének megindulása jelzi a tavasz közeledtét. Ebben az időszakban sokan keresik fel a cukorkunyhókat, ahol valóban minden a juharszirupról szól: a nyersanyagtól a végtermékig. Igazi turisztikai látványosság fogadja azokat, akik először találkoznak a juharszirup készítésének fázisaival, hiszen Európában egyszerűen csak leemelünk egy üveget a boltok polcáról. Kévesbé ismert az a tény is, hogy a világ juharszirup termelésének 80%-a a kanadai Québec tartományból származik.

Minden hasonló turistacsalogató helyen saját kezűleg készíthető a juharszirup-nyalóka, és az étterem menüje is különleges: omlett, babfőzelék, sonka, kolbász, tepertő (ez itt Krisztus füle néven ismert) – mindez természetesen juharsziruppal nyakonöntve. Én nem, a desszert sem szűkölködik az édes nedűben!

Éljen a juharszirup! Tavaszra fel, Kanada!

Vár a cukorkunyhóVendégváróMegérkeztünkIndulhat a csapolásMegindult a nedvkeringésSzakszerű csapolásCsőrendszer-labirintusÉgbe nyúló juharfákBehálózvaKCSP-s meghívottakOlvadás jelei a jégcsapokJuharszirup-nyalóka készítéseÉdes nedűTechnológiaPárlórendszerHáromféle juharRendezzük sorainkat megérkezés után