Dr Fraunholcz Norbert előadása Hágában, a Hollandiai Mikes Kelemen Körben

/ Szvák Anna /
szvak.anna képe

Az 1951-ben alapított kulturális egyesület összejöveteleit hagyományosan Vianenben, a Magyar Otthonban vagy Hágában tartja havi rendszerességgel. Céljuk “a külföldi magyarság diaszpórájába ágyazva szolgálni a magyar művelődés szellemét.” Ehhez mérten, aktuális társadalmi és kulturális témájú előadásokat hallgathatnak és vitathatnak meg az érdeklődők minden alkalommal.

2019. szeptember 22-én, Hágában dr. Fraunholcz Norbert (ásványelőkészítő mérnök a Delfti Műszaki Egyetem korábbi tanára, hulladékok újrahasznosításával foglalkozó cég alapítója) tartott előadást Mi várható? – Elmélkedések a közeljövőről a megoldásra váró komplex problémák tükrében címmel.

Fraunholcz Norbert előadásában olyan sürgető problémákra hívta fel a figyelmet, mint például a globális felmelegedés, a biodiverzitás rohamos csökkenése, a javak egyenlőtlen elosztásából származó növekvő társadalmi feszültségek és a tömeges migráció. Az előadás bepillantást nyújtott e problémák hátterébe és a megoldási irányokba. Mivel e problémák megoldása komoly erőfeszítéseket igényel a társadalom minden rétegétől és előreláthatólag évtizedekig fog tartani, ezért szó volt arról is, hogy milyen változásokra és milyen kihívásokra számíthatunk a hétköznapjainkban, illetve, hogy mit tehetünk az esetleges nehézségek csökkentésére a saját életünkben.

A közönségnek lehetősége volt reflektálni az elhangzottakra és kérdéseket feltenni az előadónak, ennek eredményeként érdekfeszítő, mégis baráti hangulatú párbeszéd alakult ki a program során.

Hollandiai Mikes Kelemen KörHollandiai Mikes Kelemen KörSzilágyi Árpád és Fraunholcz NorbertHollandiai Mikes Kelemen Kördr. Fraunholcz NorbertHollandiai Mikes Kelemen KörKávészünetKávészünetBeszélgetés az előadást követően