Forradalmi tábortűz Berlinben

A cserkészcsapat az 56-os forradalomra emlékezik

/ Dúcz Erzsébet /
ducz.erzsebet képe

Október 7-én emlékezett a 86. sz. Apáczai Csere János Cserkészcsapat az 1956-os forradalomra. Ez alkalommal nem egy nagyszabású színpadi program keretében, idén ugyanis egy csendesebb, meghittebb ünneplési módot választottunk. A program különlegességét a megemlékezés alapját képező anyag adta. Csics Gyula Magyar Forradalom 1956 című naplóját használtuk fel. A naplót a szerző 12 éves korában írta egy barátjával együtt, és egy gyermek szemszögéből enged betekintést a forradalmi eseményekbe. Különleges szövegről van szó, hiszen egy 12 éves gyermek hétköznapi élete és problémái a súlyos történelmi eseményekkel párhuzamosan tárulnak szemünk elé. A naplót Csics saját kezű rajzaival illusztrálta is, így téve még érzékletesebbé a forradalom alatti Budapest leírását.

A megemlékezésben a naplórészleteken kívül korabeli rádióbejátszásokat is hallhattak a gyerekek, többek között Nagy Imre, Gerő Ernő, illetve Mindszenty bíboros beszédeit. A történelmi személyiségek hangjai mellett felcsendültek a kor ikonikus zeneszámai is, hiszen a korrajz így teljes.

Az alternatív ünnepi tábortűzzel az volt a célunk, hogy a forradalmi eseményeket egy új, a fiatalokhoz közelebb álló szemszögből is megismerjük, illetve hogy megtapasztaljuk e különleges történelmi időszak hangulatát.

gyülekezősorakozóA csapatparancsnok bevezetőjeörsi óratábortűzmegemlékezés