Ellátogattunk az első kanadai magyarok által alapított településekre

Magyar istentisztelet Békeváron és látogatás a kaposvári kőtemplomnál

/ Viakter Olga /
viakter.olga képe

A Saskatooni Magyar Egyesület tagjai március 10-én ellátogattak a saskatchewani Békevárra, ahol Nt. Bocskorás Enikőnek köszönhetően magyar istentiszteletre is sor került a békevári magyarok által épített református templomban. Az ünnepségen tiszteletét tette Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára Magyarországról, Kanadából Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete; Szenthe Anna, a Magyar Diaszpóra Tanács Kanadai Regionális Elnöke és a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke; Szenthe Sándor, tiszteletbeli konzul; Gene Makowsky, a tartományi minisztérium, parkokért, kultúráért és sportért felelős minisztere és Steven Bonk tartományi mezőgazdasági miniszter, parlamenti képviselő érkezett a különleges eseményre.

Dr. Latorcai Csaba ünnepi beszédében elmondta, hogy a magyar kormány támogatással kívánja elősegíteni a békevári templom következő generációk számára történő megőrzését. A megható istentiszteletet követően a helyi hagyományőrző kör szervezésében ebéden vettünk részt Kiplingben, amelyen a szervezők magyar ételekkel vártak bennünket.

A délután folyamán ellátogattunk Kaposvárra is, amelyet 1886-ban alapított Esterházy Pál Oszkár. Az ott élők 1906-ban megépítették az első magyar katolikus templomot Kanadában, amely még ma is gyönyörűen emelkedik ki a saskatchewani pusztából.

Elizabeth Fabian Hooper, Schvarzkopf Éva, Szenthe Anna, Alexandrovici Bottyán Éva, Szenthe Sándor és Viakter Olga a békevári református templomnálEmléktábla a békevári református templomnálA békevári református templomA békevári református templomGene Makowsky, Latorcai Csaba, Szenthe Anna, Ódor Bálint, Steven és Candace BonkSzenthe Sándor, Ódor Bálint, Szenthe Anna, Candace Bonk, Steven Bonk, Latorcai Csaba és Gene MakowskyAz istentisztelet kezdeténAz istentisztelet kezdeténFestmény a békevári templombanAz istentisztelet angol nyelvű lelkészeNt. Bocskorás Enikő, református lelkészÓdor Bálint köszöntőjeLatorcai Csaba ünnepi beszédeMagyar egyházi énekA közösség első iskolájáról készült képA békevári templom belülrőlKépekkel díszitett templomA békevári templom oldalnézetbenA gyönyörű békevári templomA békevári templom bejárataA Saskatooni Magyar Egyesület képviselői a békevári templom bejáratánálA helyi hagyományőrző szervezet által készített édességekBocskorás Enikő, Ódor Bálint, Latorcai Csaba és Steven Bonk az ünnepi ebédenSteven és Candace Bonk, Szenthe Anna és Sándor az ünnepi ebédenAz egybegyűltekAz egybegyűltekTöltött káposzta és pörkölt is várt bennünketKaposvári katolikus templom Elizabeth Fabian Hooper, Alexandrovici Éva és Schvarzkopf Éva a kaposvári templomnál