A bécsi Collegium Pázmáneum mint Mindszenty-emlékhely

/ Taczman Andrea /
taczman.andrea képe

Az egyik legjelentősebb külhoni Mindszenty-emlékhelyünk a Bécs belvárosától nem messze található Collegium Pázmáneum. Az 1623-ban Pázmány Péter esztergomi érsek által alapított papnevelő intézet ma tanulmányi és vendégházként működik.

A főkapu mellett egy emléktábla jelzi számunkra, hogy Mindszenty József bíboros, prímás, esztergomi érsek ebben a házban élt és tevékenykedett élete utolsó éveiben, 1971 és 1975 között. Innen indulva kereste fel az egész világon szétszóródott magyar közösségeket. 1975 áprilisának végén egy hosszú dél-amerikai lelkipásztori útról már gyengén és betegen tért vissza. A repülőn további útjairól beszélt; májusban ugyanis Franciaországba és Skandináviába tervezett utazni. Azonban életmentő műtétre kellett szállítani az Irgalmasok bécsi kórházába, ahol május 6-án visszaadta lelkét Teremtőjének.

Egy korábbi cikkemben tudósítottam egy május 19-i Mindszenty-könyvbemutatóról, melynek a bécsi Collegium Pázmáneum adott otthont. A könyvbemutatót követően az intézmény rektorával, Varga János atyával beszélgettem a külhoni Mindszenty-tiszteletről és annak jelentős eseményeiről.

Külön öröm volt, hogy kollégáimmal megtekinthettem az intézmény kápolnáját – ahol Mindszenty atya nap mint nap misézett – és a lakosztályt, ahol mindennapjait élte. Látogatásunkról meséljenek az alábbi galéria fotói.

További információk a Collegium Pázmáneumról itt olvashatók: http://pazmaneum.katolikus.hu/

 

Fotók: Kóbor Mira és Taczman Andrea

 

 

Emléktábla a főbejárat mellettA leghűségesebb főpásztor, Mindszenty József bíboros képe a Pázmáneum földszintjénMindszenty József bíboros mellszobra a Pázmáneum kápolnájának előterébenMindszenty József mellszobra és bíborosi címere a Pázmáneum kápolnájának előterébenMindszenty József bíboros misézik a Pázmáneum kápolnájában. A kép ma a kápolna mellett láthatóA Pázmáneum kápolnájaVarga János atya, a Pázmáneum rektora megmutatta csoportunknak a lakosztályt, ahol Mindszenty atya élt 1971-75 közöttTábla Mindszenty József bíboros egykori dolgozószobájábanMindszenty József bíboros dolgozószobája a PázmáneumbanFeszty Masa portréja Mindszenty József bíborosról a PázmáneumbanMindszenty József bíboros halotti maszkja a PázmáneumbanMindszenty József bíboros íróasztala a PázmáneumbanFotó Mindszenty József bíborosról a Pázmáneumban