'56 kép

/ Nagy Karina /
nagy.karina képe

Oslóban, egy több pilléres eseménysorozattal tisztelegtek a szervezők (Norvég-Magyar Egyesület, Magyarország Nagykövetsége, Magyarok Baráti Köre) az '56-o hősök emléke előtt. A mostani évforduló különösen fontos az életünkben, egyrészt, mert kerek évfordulóról van szó, másrészt az '56-os generáció elért abba az életkorba, ami magában hordja az elmúlást. Ha ők elmennek, elmegy a történelemnek egy nagyon fontos darabja is. Ez az évforduló arról is kell szólt, hogy az emlékeket át kell adni a fiatalabb generációnak, hogy általuk továbbélhessenek '56-os hőseink. A műsort három szálra fűzték fel: a gyászt és a tiszteletet, a szívfacsaró kórusművek, az elhangzó beszédek (Sikó Anna Mária, Gyurta Dániel, Dr. Nagy Lucia Mária), a hálát a hősök iránt, hogy szabadságban élhetünk, a fiatal néptáncosok pedig az emlékezés továbbörökítését szimbolizálták, fejezték ki.

A galériában időrendi sorrendben tudjuk követni az eseményeket:

Október 20-án, a Canto Armonico Énekegyüttes adott koncertet Bartók Béla és kortársai műveiből, az oslói Frogner Kirke templomban.

Október 22-én táncházzal és táncbemutatóval kedveskedett a Magyarok Baráti Köre a fiatalabb generációnak. A muzsikát a szomorjai Duna Folk Band szolgáltatta, a táncbemutatót és az azt követő táncoktatást, pedig az elképesztően fiatal és energikus tagokból álló Csillagszemű Táncegyüttes biztosította.

Október 23-án szintén a Canto Armonico adott liturgikus koncertet a honhnefoss-i híveknek.

Október 24-e pedig a főesemény időpontja. A rendezvény helyszínét, a rendkívül impozáns és exkluzív Gamle Logen biztosította, ami Oslóban a legrangosabb események helyszíne. Nagyjából nyolcvan perces műsort láthatott a több mint négyszáz fő meghívott vendég. Az est házigazdája és konferansziéja, a híres norvég színész: Morten Röhrt volt, díszvendége pedig, Gyurta Dániel, magyar olimpikon. A megemlékezés részben magyarul, részben norvégul és angolul zajlott. A rendezvény lezárásaként, nívós fogadás várta a vendégeket.

Az '56-os megemlékezés eseménysorozatának első állomása: Frogner KirkeFrogner KirkeFestett ablakokMozaik képAz '56-os szabadságharc és forradalom, angol nyelvű utazó kiállítása.Próbál a Canto ArmonicoKoncert közben. Több mint hatvan embert mozgatott meg az eseményMásodik állomás: táncbemutató és táncházSomorjai Duna Folk BandCsillagszemű Táncegyüttes..........A bemutatót táncház követte......Harmadik állomás: liturgikus koncert Hohnefoss-ban.BeéneklésIsten háza megtelt....Vendégül láttak minketNegyedik, és legfontosabb állomás, a megemlékezés fő helyszíne: GAMLE LOGEN.Impozáns belsőtér.A díszteremElőkészületekMég egy utolsó próba18:20-Sikó Anna Mária Magyarország Nagykövete, megnyitja ez estetA Duna Folk Band és a Csillagszemű Táncegyüttes bemutatója..Gyurta Dániel olimpikon,a megemlékezés díszvendégének beszédeHatalmas megtiszteltetés, hogy elszavalhattam Kenneth Klára: Anyu, tüntetni megyek! című versétA Norvég-Magyar Egyesület elnökének, Dr. Nagy Lucia záróbeszéde. Több mint négyszáz főt vonzott az eseményKépek a fogadásról.A Duna Folk Band még sokáig muzsikáltSzékely viseletbe öltözött nők.Második generációs magyarokDr. Nagy Lucia, a megemlékezés egyik főszervezője és a Canto Armonico tagjai