1956-os ünnepi megemlékezés a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban

„Semmit sem feledve, semmit sem feladva…”

/ Indri Dániel Janisz /
indri.daniel.janisz képe

2017. október 22-én, délután 5 órakor vette kezdetét az 1956. október 23-i forradalomra emlékező ünnepi műsor a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban.

A közel kétszáz vendéget Antal Tímea, az ünnepi műsor rendezője köszöntötte, majd nyitó imát mondott Nt. Tóth Viktor. Ezután Pereházy Miklós, az Egyesült Magyar Ház elnöke üdvözölte a megjelenteket, melyet Széles Tamás főkonzul köszöntője követett. Az esemény rangját tovább emelte Kósa Lajos miniszter ünnepi beszéde, aki történelmi visszatekintésében személyes élményekkel, anekdotákkal igyekezett hangsúlyozni azt, mi is 1956 üzenete: azokra a hősökre emlékezünk, akik nélkül ma nem lenne szabad Magyarország, ma nem lenne magyar demokrácia. A beszéd végén szűnni nem akaró tapssal köszönték meg a vendégek a lelkesítő gondolatokat. Az este kitüntetések átadásával folytatódott, így a Los Angeles Megyei Tanács elismerését vehette át Dr. Andrew Friedman megyei tanácsostól Szoboszlai Sándor szabadságharcos, illetve az Egyesült Magyar Ház nevében Pereházy Miklós elnök, a Háznak a magyar közösség érdekében 100 éve végzett kimagasló szolgálata jutalmául. Dr. Győri Róbert a diaszpórában élő magyarság vallási és kulturális életében betöltött szerepe elismeréseként a köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Szintén az ünnepi műsor előtt került sor Széles Tamás „Az én történetem...” című könyvének ünnepélyes átadására a könyvben szereplő 1956-os szabadságharcosok számára.

Az idei ünnepi műsor fő témája az emlékeztetés volt, személyes sorsokon keresztül bemutatva azt, hogyan élték meg október 23-át Budapest utcáin azok, akik hittek abban, hogy egy új világ jöhet el. 1956. október 23-a egy reményteli és dicsőséges nap volt. Az itt élő ötvenhatosok a forradalom leverését követően megfogadták, hogy a forradalom eszméjét ápolni fogják és továbbadják a fiatalabb generáció számára, miszerint fontos az egymás iránti szeretet, megértés és együttműködés. A magyar nemzet sorsérdekeinek képviselése valamennyiünk felelőssége, hogy a számunkra kivívott szabadságot megtartsuk és örökké élvezhessük.
A színpadi előadás keretében egy köztünk élő ötvenhatos, Szoboszlai Sándor képviselte társait, mesélt emlékeiről. Őt fiatalok vették körül, akik mély érdeklődéssel hallgatták történeteit. A visszaemlékezés hangulatát versek, énekek és zenei bejátszások fokozták. Lényeges szerepet kaptak az USA nyugati partján élő ötvenhatosok saját vallomásai is arról a bizonyos októberi napról. A jó hangulatú és méltóságteljes estét a Kárpátok Néptáncegyüttes kalotaszegi tánca zárta.

Nt. Tóth Viktor imát mondKósa Lajos ünnepi beszédeA zászlók bevonulásaPereházy Miklós köszöntőjeSzéles Tamás főkonzul köszöntőjeDr. Győri Róbert a Magyar Arany Érdemkeresztet veszi átPereházy Miklós és Szoboszlai Sándor elimerő okleveleket vesznek átKiss Erzsike énekelFilmbejátszásÜnnepi előadásÜnnepi előadásÜnnepi előadásAntal Tímea rendező beszédeIndri Dániel Lassan György visszaemlékezését olvassa felLászló Gyönyvér énekelDanyi Ágnes énekelÜnnepi előadásVastapsA Kárpátok kalotaszegi táncaÜnneplő közönség