Magyar Színtársulat az egyik legtávolabbi diaszpórában

/ Tobak Zsófia /
tobak.zsofia képe
Egy maroknyi Ausztráliában élő magyar, közel egy évtizede azért alapított egyesületet, hogy a dráma és a komédia nyelvén őrizzék meg az óhaza kultúráját és nyelvét. A szereplők egész Ausztráliában nagy sikereket arattak. A közönség azért szereti őket a legjobban, mert a nézők a színdarabok által, egy kicsit újra az otthoni színházi esteken érezhetik magukat.
Brisbane-i Magyar SzíntársulatSzíntársulat fellépés közbenA színtársulat tagjai előadás előttSzórólap a színtársulattól

 

Mentoromat, Kovács Lőrincet kérdeztem a Brisbane-i Magyar Színtársulatról, az elért sikereikről, turnéjukról. Az alábbiakban az ő szavait olvashatják.

 

„2007-ben fogalmazódott meg az a gondolat, hogy jó lenne itt a távoli emigrációban, a magyar egyházi élethez kulturális életet is társítani; azaz létrehozni egy színjátszó csoportot, amely a maga natúr, népies és klasszikus komédiáival nagy szolgálatot tenne nyelvünk, kultúránk ápolásában.

Itt az emigrációban a nyelv megtartása nagyon nehéz. Nem csak az új fogalmak kívánnak új szavakat, hanem az idegen nyelv teljes mértékben belopakodik a nyelvünkbe. A szép magyar kifejezések magunkba szívása, mint levegő szükséges számunkra és gyerekeink számára.

A színdarabok előadása nem csak a nyelvünk használatát, hanem kultúránkat is őrzik. Ezáltal megismerkedhetünk magyar hagyományainkkal, népviseleteinkkel, a különböző vidékeken élő mai, és régebbi szokásokkal; és ami a legfontosabb, átadjuk mindezt a remélt magyar jövő újabb nemzedéke számára.

Kezdeményezésem magyar közösségi vonalon merész ötletnek számított, és a kudarcba fulladás lehetőségeit is magában hordozta. Baráti és ismerősi körömből elkezdtem személyeket toborozni. Olyan barátokat, ismerősöket, amatőr „színészeket” találtam és kértem fel az első darabra, akikről később kiderült, hogy a színészi pályán is méltóképpen megállták volna helyüket.

Első és Ausztrália szerte igazán nagy sikert aratott darabunk Móricz Zsigmond három felvonásos vígjátéka a Sári bíró volt. Egy egészséges falusi környezetet ismerhettünk meg, annak intrikáit, a bíróválasztást, a szerelmi bonyodalmait. Egy adott pillanatban Ausztrália szerte énekelték a refrént: Sári bíró, hum, hum, hum, hum...

Második darabunkat 2009-ben mutattuk be. Gárdonyi Géza három felvonásos vígjátéka az Annuska című komédia a polgári világba és egyházi berkekbe kalauzolt bennünket, és bebizonyította, hogy a szerelem győzedelmeskedik az érdekek felett.

A harmadik színdarabot 2011-ben az első Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából mutattuk be. Tamási Áron Csalóka szivárványa próbált mosolyt és könnyet varázsolni a közönség arcára, miközben azt az üzenetet fogalmazta meg, hogy egy személy identitásának elvesztése tragédiába sodorhatja életét. Ilyen tragédiába forduló életek sokasága szenvedett a trianoni szétdarabolás utáni identitásvesztés által.

A negyedik előadást Szigligeti Ede Liliomfi című darabját először 2013-ban mutattuk be. Ennek a darabnak a rendezése a Körösi Program keretén belül Brisbane-be érkező ösztöndíjas, Szigeti Balázs nevéhez fűződik.

2017 januárjában az Ausztráliai Magyar Találkozó alkalmából került bemutatásra Tamási Áron Hullámzó vőlegény című darabja. A színdarab egy festő és iparművész házasságának "meséje", melynek üzenete: inkább szegényen, de önmagához hűségesen kell élni nemcsak a művészeknek, hanem mindenkinek.”