Kisokos nyílt napokra és fesztiválokra

Praktikák és ötletek a bemutatkozó asztalokra

/ Kürti Adrienn /
kurti.adrienn képe
A diaszpórában régi hagyományai vannak a magyar fesztiváloknak és nyílt napoknak. Az események pezsgő programjai alatt a magyar szervezetek, iskolák, tánccsoportok, cserkészcsapatok a bemutatkozó asztalaik segítségével tudnak egy kicsit többet megmutatni magukból. A Torontói Magyar Ház Nyílt Napján első alkalommal az Extra Hungariam Alapítvány is rész vehetett.
EDDA Quizz az Extra Hungariam Alapítvány bemutatkozó asztalánál, Torontói Magyar Ház Nyílt Napja 2020Az Extra Hungariam Alapítvány bemutatkozó asztala a Torontói Magyar Ház Nyílt Napján 2020Kahoot játék a Torontói Főkonzulátus asztalánál, Torontói Magyar Ház Nyílt Napja 2020Fesztivál doboz kellékei-tetris kihívás, Extra Hungariam Alapítvány, Kürti Adrienn

Mivel is lehet készülni egy nyílt napra vagy egy fesztiválra? Miért is fontos egy ilyen alkalom?

A bemutatkozó asztal általános célja, hogy a szervezetről, annak jövőjéről és múltjáról, terveiről és programjairól információkat adjon át: lehet például fotókat szépen egy kartonra felragasztani vagy újságokat, szórólapokat kikészíteni. Az asztal mellett általában beszélgetni is lehet, új tagokat és önkénteseket toborozni vagy akár játékosan oktatni. Egy jól sikerült beszélgetés érzékenyítő hatású is lehet, főleg annál a generációnál, akik már a diaszpórában születtek vagy nőttek fel. A bemutatkozó asztalnak lehet célja az is, hogy a látogatók kedvet kapjanak például egy szervezethez való csatlakozáshoz vagy egy program meglátogatásához. Ezen fontos célok megvalósításához következzen néhány ötletet és praktika.

Fotók és videók

Több helyen is találkozhattunk az asztalra kitett laptopokkal vagy táblagépekkel, melyen videót vagy képsorozatot láthatnak az arra haladók. Ennek elkészítéséhez több ingyenes videószerkesztőt is találhatunk az interneten, melyek kezelése egyszerű és az előzetesen kiválogatott fotók segítségével akár 10 perc alatt is videót készíthetünk.

Molinó, roll-up, zászló, szórólap

A nyomdában készíttethető molinó vagy roll-up messziről látható és dekoratív részét alkothatja az bemutatkozó asztalnak. Praktikusak, mert hosszú ideig használhatóak, illetve idő és időjárás állóak. Ma már több olyan nyomdának is létezik, amelynek van különleges internetes szolgáltatása is. Egy egyszerű regisztráció után saját magunk is megszerkeszthetjük molinónkat, szóróanyagunkat, zászlónkat vagy egy roll-up-ot. Sokszor több száz „template” vagyis minta található ezeken a  felületeken, amiknek a „minta szöveg” részeit saját szövegeinkre cserélhetünk ki, egyes részeket nagyíthatunk-kicsinyíthetünk, tehetünk rájuk saját képeket és logókat. Ha szükséges, a nyomda dolgozói online segítenek az alkotásban, a kész művet előnézetben is megtekinthetjük, majd azonnal az oldalhoz tartozó webáruházban meg is rendelhetjük, amit házhoz szállíttathatunk.

A nyomdai anyagokkal kapcsolatban egy fontos praktikát is megemlítenék: mindig érdemes átgondolni, hogy milyen betűtípust és milyen mennyiségű szöveget használunk. A kevesebb néha több: egy figyelemfelkeltő, messziről is jól olvasható, jól megválasztott szöveg felkelti az érdeklődést, ami jó alapnak bizonyulhat egy hosszabb és részletekben gazdagabb beszélgetésnek is.

Játékok, kérdéssorok

A bemutatkozó asztalokon a legnépszerűbbek a játékok és a tesztek szoktak lenni. Természetesen itt nem iskolai vizsgáról van szó, hanem játékos formájú kérdésekről. Egy jól összeállított kérdéssorral egyszerre oktathatunk informális módon és adhatunk pozitív élményt vagy akár reklámozhatunk, például egy programot.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Például az Extra Hungariam Alapítvány jelenleg az EDDA Művek számára szervez az Egyesült Államokban koncert turnét és ezzel kapcsolatban egy kétnyelvű EDDA Quizz-t állított össze. A kérdések egy része dalszövegekről és címekről, valamint az együttes történetéről szólt. A kérdések kitöltői sokszor mosolyogva énekelték az adott versszakot, felidézve a dalokat vagy régi koncertélményeket. A kérdőív tartalmazott egy olyan kérdést is, amely a tavaszi turné helyszíneit sorolja fel, vagyis a pozitív élmények mellett igyekezett fontos információkat is hatékonyan átadni. Természetesen a játékos kedv fokozható ajándéktárgyakkal: a Nyílt Napon például a kérdéssort kitöltők között egy EDDA turné pólót sorsoltunk ki.

A kérdéssort nem csak papírra nyomtathatjuk, hanem applikációs felületre is feltölthetjük ezeket, melyek a folyamatosan megújuló közösségi oldalak friss fejlesztései. A kanadai iskolákban telefonos alkalmazásokat is használnak az oktatásban, az egyik ilyen a népszerű Kahoot. A Kahoot egy zseniális játékfelület, ahol a klasszikus egyszerű vagy többszörös választásos, vagyis a „karikázós” kérdéssorokat lehet élvezetesebbé tenni. A torontói Nyílt Napon a látogatók is találkozhattak a Kahoot-tal a Torontói Főkonzulátus bemutatkozó asztalánál.

Fesztivál doboz

A nyílt napokon és fesztiválokon a támogatói asztal „felépítése” mindig egy kis kreativitást is igényel, és természetesen eszközöket is. Ezeket érdemes a rendezvényre magunkkal vinni, mint például olló, ragasztó, kötelek és zsinórok, vastag filctollak, vonalzó, üres papírok, törlőkendő, ragtapaszok. Akár egy külön „fesztiválos dobozba” is összekészíthetjük őket, melyek a készülődés hajrájában kincseket fognak érni. Eltehetjük és gyorsan elővehetjük a következő nyílt nap vagy fesztivál alkalmával.

Nagy köszönet a Torontói Magyar Háznak a Nyílt Nap megszervezéséért és a bemutatkozási lehetőségért!