Irodalomest Zürichben Galgóczi Erzsébet

/ Bóra Eszter /
bora.eszter képe
A Svájci Magyar Táncházegyesület nem csupán néptánc tanfolyamokkal és táncházzal várja az érdeklődőket, hanem változatos kulturális programokkal is.

Január végén irodalom est volt a Svájci Magyar Táncházegyesület szervezésében Zürichben, témája Galgóczi Erzsébet volt. Galgóczi Erzsébet (1930-1989) jeles magyar írónő és forgatókönyvíró volt a XX. század derekán.

Az estet a hétvégi magyar iskola egyik tanára vezette. Hallhattunk érdekességeket Galgóczi Erzsébet életéről és munkásságáról. Többek között megtudhattuk, hogy Galgóczi Győr közelében lévő faluból jövő parasztlány volt, kiváló eredménnyel végezte iskoláit, majd Budapestre került, ahol beleszeretett a színházba és a filmekbe.

Az életrajzi bevezető után közösen elolvastuk két novelláját, amely az '56-os események utáni érzéseket, a „menni vagy maradni?” kérdéskörét is feldolgozta. Az olvasottak kapcsán élénk beszélgetés alakult ki. És megfogalmazódott, hogy Galgóczi egyik kisregényéből készült, az Egymásra nézve (1982, Makk Károly rendezése) című filmet egyik filmeste alkalmával megtekintjük.

Az est folyamán magyar finomságokat, italokat lehetett megkóstolni a FolkBárban.

A táncházegyesület következő programja Fábri film est lesz. Levetítjük Fábri Zoltán egyik legizgalmasabb rendezését, Az ötödik pecsét című filmet, a rendező születésének 100. évfordulójának alkalmából.