Előadás a Kiskunság szellemi, kulturális értékeiről Bécsben

/ Farkas Dorina /
dorina.farkas képe
Október 28-án rendezte meg ismét a Kiskunságról szóló estjét a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület. Az este programját az Ausztriai Független Magyar Kultúregyesületek Csúcsszervezete fogta össze.
Kiskunsági estKiskunsági estKiskunsági estKiskunsági est

A műsor Petőfi Sándor Az alföld című versével kezdődött, melyet Marity Patrícia előadásában hallgathattunk meg. A vers után a Szivárvány Gyermektánccsoport apraja-nagyja állt ki a nézők elé és Léber László kiskunsági tánckoreográfiáival varázsolta el a nézőket. A táncot Cseke Szilveszter követte, aki egy átfogó előadást tartott a Kiskunság elhelyezkedéséről, történelmi hátteréről, népszokásairól, valamint természeti értékeiről. A színes előadást követően a Bécsi Magyar Iskolaegyesület állt színpadra „A gulyás leánya” című Benedek Elek mesével, majd pedig Rozs Péter előadásában hallgathattuk meg a Duna-Tisza-közi mesterek tollából című összeállítást citerán. Az első félidőt néptánccal zárták a Délibáb Néptánccsoport táncosai, Szabó Szilárd és Németh Ildikó dél-alföldi koreográfiáját tekinthették meg a nézők Kovács Viktória, Farkas Dorina, Cseke Szilveszter, valamint Linczenbold Maximilien előadásában. A koreográfiát Pap Péter kísérte tekerőn.

Egy rövid szünetet követően a Barka Bécsi Magyar Népdalkör énekesei indították el a második félidőt: előadásukban bács-bodrogi dalokat hallhattunk. A zenei blokkot viseletbemutató követte, Piszker Ágnesnek köszönhetően látható volt kalocsai, bács-bodrogi, valamint a dél-alföldi népviselet. A bemutatót követően állt színpadra a Horsa Banda, akik az előadást követően táncházat tartottak. A zenei blokkot egy másik zenekar, a Rézsarkantyú Citerazenekar követte, akik kiskunsági dalokkal kápráztatták el a résztvevőket. Az előadás végül egy táncos résszel zárult, együtt álltak színpadra a citerások, Pap Péter tekerővel, valamint a Délibáb Néptánccsoport táncosai, akiktől dél-alföldi táncokat láthattunk – Ónodi Béla és Éliás Eszter koreográfiája alapján. Az előadást Kilyénfalvi Gábor, a Délibáb művészeti vezetője állította össze.