Vancouveri Magyar Kulturális Egyesület

Ábrahám Dolli Csilla (2016, 2017)
Ábrahám Dolli Csilla (2016, 2017)
Arany János (2017)
Arany János (2017)
Horváth Balázs (2018)
Horváth Balázs (2018)
Szegletes Dorka (2018)
Szegletes Dorka (2018)
Rusin Diána (2019)
Rusin Diána (2019)
Barna Laura (2022)
Barna Laura (2022)
Barna Laura (2023)
Barna Laura (2023)

A Vancouveri Magyar Kulturális Egyesületet 1947-ben alapították, mivel a városban már az 1800-as évek vége óta egyre növekedett a magyarok száma és szükség volt egy összefogó szervezetre, ahol az emberek megoszthatták és őrizhették kultúrájukat.

Az egyesület a mai napig aktívan működik és betölti azt a szerepét, hogy bevonzza a környéken lakó magyarokat változatos program kínálatával és különböző hagyományőrző tevékenységekkel. 1969-ben vásárolták meg a 728 Kingsway street-en található ingatlant, ami azóta is Magyar Házként funkcionál és otthont ad egy könyvtárnak, illetve a magyarságot érintő rendezvényeknek. Emellett többek között itt próbálnak a Forrás és a Csárdás táncegyüttes, illetve a Vancouveri Magyar Színház tagjai is. Vancouverben az évtizedek során több magyar csoport alakult ki, melyek tevékenységeit a Vancouveri Magyar Kulturális Egyesület fogja össze. A szervezet célja, hogy híd legyen a magyar néptánc, népzene, színjátszás, hagyományok, iskolák és vallási közösségek között. Igyekeznek minden korosztály számára biztosítani a magyar kultúra megismerését és hagyományos, illetve közösségkovácsoló programokat szervezni.

A városban három magyar templom és egyházközösség található, a Vancouveri Magyar Református Egyház, az Első Magyar Református Egyház és a katolikus Magyarok Nagyasszonya Egyházközösség. A templomokban az egyházi élet mellett magyar iskolák is működnek, a Kálvin Magyar Iskola, illetve a Szent László Magyar Iskola, mely intézményekben a gyerekek megtanulhatják a nyelvet játékos formában, ismerkedhetnek a népi hagyományokkal, illetve a nagyobbak történelmet és irodalmat is tanulhatnak. Az iskolák mellett kisebb, de nem elhanyagolható szerepet kap a cserkészet is. A katolikus templom mellett található cserkészotthonban tart összejöveteleket a 21. sz. Apor Vilmos cserkészcsapat, illetve több alkalommal szerveztek már kirándulásokat, tanyázásokat és gyermektáborokat, ahol a cserkészet egyik legfőbb alapját gyakorolhatták, a “Learning by doing” elvét.

A korábban említett Forrás táncegyüttes a fiatalok és felnőttek, míg a Csárdás táncegyüttes a gyerekek számára nyújt alkalmat a kikapcsolódásra és a néptánc aktív gyakorlására. Mindkét együttes heti szinten tart próbákat és állandó fellépői a vancouveri magyar programoknak. A rendezvények részeként fontos szerepet kap a zene is, hisz a talpalávaló muzsikát az 1997-ben alakult Forrás Banda szolgáltatja.

A színművészet is igen népszerű a városban, ugyanis itt tevékenykedik 1974 óta a Vancouveri Magyar Színház. Magyar nyelvű, színvonalas előadásokat szerveznek a helyi magyarok számára és bejárták már Magyarországot is. A közösség legfontosabb híreiről tájékozódhatunk a Tárogató újságból, mely havonta jelenik meg, illetve a Magyar Híd rádióból, mely minden vasárnap délután 8 órakor ad műsort. Tehát összegezve a Vancouveri Magyar Kulturális Egyesület otthont ad mindennek, ami magyar, vagy amit az itt élő magyarok alkottak, ebben a Kanada keleti részén fekvő városban. Gondoskodik arról hogy a közösség megmaradjon és bővüljön, illetve biztosítja, hogy a vancouveri magyarok számára legyen mód saját kultúrájuk mélyebb megismerésére és gyakorlatára különböző tevékenységeken keresztül, közben pedig egy kapcsolódási pont legyen az összes itt működő magyar szervezet részére.