Svájci Magyarház Alapítvány Országos Szervezet

Bóra Eszter (2016)
Bóra Eszter (2016)
Heil Kristóf Mihály (2017)
Heil Kristóf Mihály (2017)
Ferkó Zoltán (2018)
Ferkó Zoltán (2018)
Kelemen Lilla (2019)
Kelemen Lilla (2019)
Zágorhidi-Czigány Sebestyén Márton (2022)
Zágorhidi-Czigány Sebestyén Márton (2022)
Peller Nóra Hedvig (2023)
Peller Nóra Hedvig (2023)

Svájci Magyarház Alapítvány célja, hogy felkarolja a Svájcban élő magyarok és magyar származásúak kulturális tevékenységét, segítse az iskolák, óvodák, cserkészek és sportkörök munkáját, és irodalmi, népzenei, vallási, kultúrtörténeti találkozókat szervezzen. Szeretnénk a svájci érdeklődők felé is kaput nyitni, és széles körben megismertetni a magyar történelmet, nyelvet, zenét és táncokat. Tervezzük, hogy vásárolunk egy zürichi épületet, ahol könyvtárat, hang- és képanyagtárat alakítunk majd ki, illetve amely állandó helyet biztosít és találkozóhelyünk lesz.

A Magyarház Alapítvány ernyőszervezetként működve összefogja a Svájcban önállóan működő magyar közösségeket. Független Hírmondó című folyóiratával ötödik éve írott formában is szolgálja a magyar szót. Wass Albert Intelem című verse pontosan jellemzi szellemiségünket:

Félvilágot is befuthatod,
más ember földjén testvértelen leszel,
s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot,
ha nemzetedről megfeledkezel!

E gondolat jegyében fordítunk megkülönböztetett figyelmet a gyermekekre és fiatalokra, akik megmaradásunk zálogai, tanítjuk és használjuk anyanyelvünket, erősítjük magyarságtudatunkat, gyakoroljuk kultúránkat és igyekszünk azt svájci környezetünkben is minél ismertebbé tenni. Nemzeti ünnepeinket minden városban az 1956-os szellemiség

jegyében, méltóképpen megünnepeljük.

Figyeljük a sajtót, és felemeljük szavunkat a magyar vonatkozású téves hírközlés ellen. A svájci magyarság az egész nemzet keresztmetszete, évente megrendezett Magyarház Napunkra és a magyar báljainkra tudatosan az elszakított területekről is hívunk csoportokat és előadókat, szorgalmazzuk a magyarlakta területekre történő utazásokat, hogy a nemzet valóban határokon átívelő egység legyen.

Honlapunk címe: www.magyarhaz.ch